Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής Συνόδου, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τα εμφανή μέτρα ασφαλείας πριν από την τελετή του αγιασμού κυριαρχούν στις εντυπώσεις της σημερινής πανηγυρικής συνεδρίασης της νέας Συνόδου. Από νωρίς το πρωί, η Φρουρά της Βουλής προχωρούσε σε ενδελεχείς και επισταμένους ελέγχους στα οχήματα και τους εισερχόμενους στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

Από τη μαγνητική πύλη που βρίσκεται πάνω από τα ανθοπωλεία της Βασιλίσσης Σοφίας πέρασε και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, γύρω από τον οποίον, μόλις μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες βουλευτές, αλλά και υπουργοί που τον συνεχαίροντο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δράση της ΧΑ. Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης πλησίασαν και βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Παρόντες στην τελετή του αγιασμού ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά τη λήξη αναχώρησε πεζός προς το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τον Νίκο Δένδια. Στην τελετή παρέστησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων, κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης, ενώ απουσίαζε η γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και επισκέπτες που παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού από τα θεωρεία είχαν στρέψει την προσοχή τους -όπως ήταν αναμενόμενο- στα έδρανα της ΧΑ, στα οποία κάθισαν οι 14 από τους 18 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την προφυλάκιση των βουλευτών Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού.

Η σύζυγος του γραμματέα της ΧΑ, Ελένη Ζαρούλια, αμήχανη, παρακολούθησε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, να πλησιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ασπαστούν τον σταυρό και να τους ραίνει με το αγίασμα, αλλά να μην κινείται προς το δεξί άκρο της αίθουσας, όπου βρισκόταν το κενό έδρανο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η κ. Ζαρούλια έσκυψε το βλέμμα της τουλάχιστον τρεις φορές προς το ρολόι της, πριν αποχωρήσει βιαστική από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ από τα θεωρεία δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίαζαν την εμφανώς κουρασμένη όψη του Ηλία Κασιδιάρη.

Απουσίαζε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κ. Μπαρμπαρούσης. Οι βουλευτές της ΧΑ εισήλθαν στο «παρά πέντε» της έναρξης του αγιασμού, τμηματικά -με πρώτον, να εισέρχεται στην αίθουσα, τον Π. Ηλιόπουλο- και εν συνεχεία ο Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής . Όλοι τους απέφυγαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ελάχιστες ήταν οι φορές που ψιθύρισε κάτι ο ένας στο αυτί του άλλου, ενώ κανείς τους δεν ακούμπησε στο έδρανό του κινητό τηλέφωνο. Κανείς από τους βουλευτές της ΧΑ, επίσης, δεν συνομίλησε, δεν χαιρετήθηκε, δεν ευχήθηκε «καλή νέα Σύνοδο» με βουλευτή από άλλο κόμμα. Αρκετοί δε εξ αυτών, αποχωρώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου επέλεξαν την έξοδο από την πλευρά του Άγνωστου Στρατιώτη, απ’ όπου έλειπαν φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.

Και σε αυτή την τελετή του αγιασμού, οι βουλευτές επέλεξαν την πεπατημένη και προσήλθαν, στην πλειονότητά τους, με σκουρόχρωμο ένδυμα και γραβάτα, οι άνδρες και σακάκι, οι γυναίκες. Ωστόσο, αν παρατηρούσε κανείς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα διαπίστωνε ότι πολλοί βουλευτές δεν ακολούθησαν τον κανόνα, επιλέγοντας μια λιγότερο επίσημη εμφάνιση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης αξιοποίησε τη σημερινή ημέρα προκειμένου να χαλαρώσει για λίγη ώρα, πίνοντας καφέ με συναδέλφους του βουλευτές.

Αντιθέτως, στο γραφείο του κατευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με τους συνεργάτες του. Στο περιστύλιο στάθηκε για λίγη ώρα, συνομιλώντας με βουλευτές, ο Πάνος Καμμένος. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μπήκε από τους πρώτους στην Ολομέλεια για την τελετή, αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο γραφείο του.

«Καλή νέα Σύνοδο και ήρεμη» ήταν η συχνότερη ευχή που έδιναν πολλοί βουλευτές στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος για την αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ως προς το πειθαρχικό σκέλος, όπου δει.