Κεραμέως: Αποτρέψαμε τον εκτροχιασμό της σχολικής χρονιάς

Τι ισχύει με την 3η φάση προσλήψεων στην Παιδεία


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:51
21/10/2019
Κεραμέως: Αποτρέψαμε τον εκτροχιασμό της σχολικής χρονιάς
10
loading

H κυβέρνηση απέτρεψε τον εκτροχιασμό της λειτουργίας της σχολικής χρονιάς παρά την προχειρότητα και τον ελλιπή προγραμματισμό από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η Νίκη Κεραμέως παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, επέφερε μια σειρά από αλλαγές χωρίς να προβλέψει τη συνακόλουθη ραγδαία αύξηση στις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό», είπε η υπουργός Παιδείας και επισήμανε ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές είναι:

 1. Εισαγωγή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 116 Δήμους της χώρας χωρίς την πρόβλεψη των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη πρόσληψης νηπιαγωγών.
 2. Μείωση από 25 σε 22 μαθητές ανά τμήμα στην Α' Δημοτικού που αύξησε τον αριθμό των τμημάτων, συμπαρασύροντας πρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό.
 3. Προσθήκη 4ης Ομάδας Προσανατολισμού στην Γ Λυκείου, η οποία δημιούργησε επιπλέον - κυρίως ολιγομελή - τμήματα σε όλη την Επικράτεια.
 4. Υποχρεωτικά 7ωρα στα μαθήματα κατεύθυνσης και εκτόξευση αναγκών σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
 5. Κατάργηση της διπλής μοριοδότησης για τους υπηρετούντες σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, που ήρε κίνητρο μετακίνησης εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές.
 6. Σημαντική μείωση της ποινής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν παρουσιάζονται.

«Παρά τη δυσμενή κατάσταση που η νέα ηγεσία παρέλαβε, κατάσταση που θα μπορούσε να έχει εκτροχιάσει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής χρονιάς, αυτό απετράπη», είπε η υπουργός Παιδείας και επισήμανε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί:

 1. Πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών (5/9/2019)
 2. Δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών (27/9/2019)
 3. Ρεκόρ προσλήψεων στην Παράλληλη Στήριξη:
 4. 4.949 προσλήψεις (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια), έναντι 1.656 πέρυσι.

Έγκριση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού κατά παρέκκλιση ολιγομελών τμημάτων:

1.727 ολιγομελή τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού στη Γ' Γενικού Λυκείου, έναντι 1.195 πέρσι, καθώς και 1.298 ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ φέτος, έναντι 1.181 τμήματα πέρσι.

Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δρομολογείται 3η φάση προσλήψεων βάσει των νέων κενών, κατόπιν έγκρισης από τη Βουλή 1.800 νέων πιστώσεων.

«Ακόμη και υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες, τα κενά αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη λιγότερα από πέρυσι και στην πρωτοβάθμια παρεμφερή, δεδομένων των αυξημένων αναγκών, ενώ δρομολογείται η πλήρης κάλυψή τους», είπε η υπουργός Παιδείας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Πετρουπολη – Ιλιον

  Κύρια Υπουργέ, παρακαλώ απαριθμήστε και τα σχολεία που δεν έχουν ακόμη ολοήμερο. Επίσης παρακαλώ δημιουργήστε ένα διαύλο επικοινωνίας με τα σχολειά αυτά διότι οι διευθυντές τους βγαίνουν κατα την πρωινή προσευχή και δηλώνουν ότι λανμβάνουν ενημέρωση απο το διαδίκτυο ενώ παράλληλα "κάνουν διευκολύνσεις"....

 2. avatar Που βλέπει η κυρία Υπουργος

  Ότι όλα είναι σωστά. Δασκάλα λείπει από σχολείο με15 νθηπερη άδεια ύστερα από σοβαρό χειρουργείο και το γραφείο δεν έχει δάσκαλο να στείλει. Σε διπλανό σχολείο από την αρχή της χρονιάς το γραφείο έστειλε δάσκαλο μετά από 1 μήνα. Πάλι δεν είχε . Σε άλλο σχολείο έλειπαν δύο δάσκαλοι από την αρχή του χρόνου, τους έστειλε μετά από ένα μήνα. Στο λύκειο καθηγητής έχει φύγει με άδεια ενός μηνός αναπλήρωση καμμία. Πως όλα λοιπόν λειτουργούν σωστά; Επειδή προσέλαβε μέσω ΕΣΠΑ χιλιάδες εκπαιδευτικούς για παράλληλη στήριξη; Να κοιτάξει μήπως τι γίνεται στις κανονικές τάξεις, που ψάχνουμε τους δασκάλους και δε βρίσκουμε κανένα; Είναι πρόκληση να βγαίνεις και να λες ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Ας ρωτήσει εμάς που τα παιδιά μας πηγαινοέρχονται σχολείο ,για να μοιράζονται τελικά σε διάφορα τμήματα, η να μπαίνει κάθε ώρα και κάποιος δάσκαλος απλώς για να τα απασχολήσει!!!

 3. avatar Μια υπέροχη μέρα

  Εύγε κ. Κεραμεως για αυτό σας ψηφίσαμε.

 4. avatar Με ξένα κόλλυβα

  Τυχερή!... Σε έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σου τα ετοίμασε όλα και εσύ αρκείσαι στις δηλώσεις.

  1. avatar Μια φορά συριζαίος για πάντα ψεύτης

   Ο Σύριζα μόνο για τους Τούρκους και τους Σκοπιανούς τα ετοίμασε όλα.

 5. avatar Ο,τι να ‘ναι

  Ξέχασε να μας πει η κυρία ότι για όλους αυτούς τους λόγους οι ώρες των εκπαιδευτικών έχουν αυξηθεί από τους απερχομενους. Την έπιασε μεγάλος πόνος για τη δημόσια εκπαίδευση την κυρία... Δεν έχουμε οι περισσότεροι παιδιά και δεν βλέπουμε τι ελλείψεις υπήρχαν και υπάρχουν

  1. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

   Πραγματικά ότι να ναι

 6. avatar φροιξος

  περιμενετε να σας πούμε και μπραβο?

  1. avatar ????

   Περιμένεις να μην πέσει φάπα συριζοτρολλ?

   1. avatar Πετρουπολη – Ιλιον

    Έχεις παιδιά; Σε ποιές τάξεις φοιτούν;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει