Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Αυτές είναι οι αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης

Δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:53
18/10/2019
Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Αυτές είναι οι αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης
29
loading

Πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη.

Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ' αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ' όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Απάντηση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: «Σπουδαίο μήνυμα αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η πρόταση του ΚΚΕ
  1 δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν όσοι διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμούς οικονομικούς, π.χ. περιουσία, φορολογητέο εισόδημα διαθέτοντας φυσικά ΑΦΜ, όπως και οικογενειακούς.
  2 σοβαρό κριτήριο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Ενδεικτικά τα 30 χρόνια απουσίας είναι για το Κόμμα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει και όλους όσοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.
  3 ..ζήτημα της έκφρασης της ψήφου, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική διαδικασία που προσφέρεται για παρεμβάσεις αλλοίωσης, και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως γίνεται και με όλους τους Ελληνες πολίτες εντός της χώρας που μπορεί να ζουν στο ένα άκρο της και να ψηφίζουν στο άλλο. Εκλογικά τμήματα μπορεί να στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κ.α...
  ..θέτοντας επιπλέον το ζήτημα και της συνταγματικής θωράκισης των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που έχει καταθέσει στην πρότασή του.

  Παράλληλα το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεκτιμήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, καθώς η ισοτιμία της ψήφου, στην οποία ομνύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, σήμερα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δεν εκφράζεται, ούτε με μέτρα όπως το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, πόσο μάλλον που υπάρχουν σκέψεις αύξησής του.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_730.html

 2. avatar A/c

  Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός ελληνικός λαός που εργάζεται και πετυχαίνει παντού, εκτός από την πατρίδα του.
  Edmond About, 1828-1885, Γάλλος συγγραφέας

 3. avatar θορπ.

  Φίλε απόδημος η ισχύ εν τι ένωση
  Ολα έχουν μια αρχή δεχτεί η όποια κατοχυρώσει
  Τα παντα ρει , παν μέτρο δεκτό , υπέρ πάντων η πατρίδα Ελλάδα ,
  Υποχθόνιο η μη συναίνεσης !
  Ok go on all Hellenic nation argument for :

 4. avatar Ευπατριδης

  Κλέφτη Μητσοτάκη ούτε οι ψήφοι των απόδημων δεν σε γλυτώνουν ούτε η στήριξη των ΜΜΕ πιά.
  τίκ-τάκ τίκ-τάκ τίκ-τάκ ο χρονος κυλάει
  ο Γιωργάκης έκατσε 2 χρόνια στην εξουσία με τα ΜΜΕ να τον στηρίζουν,
  εσύ πόσο κλέφτη????

  1. avatar @Ευπατριδης

   ο συριζα πηρε 32% με ποσο πολεμο αυτος ουτε 20% δεν θα παρει και ας εχει τα ΜΜΕ μαζι του να τον δοξαζουν....η απογοητευση ειναι τεραστια να μην πω η ξεφτιλα του ψεματος

 5. avatar Μόνοι σας αποφασίζετε

  Τους ομογενείς τους ρωτήσατε η τους θυμάστε όταν έχετε θεομηνίες σεισμούς καί καταποντισμούς.Αν πλακωθήτε με τους Τούρκους ποιοι θα είναι δίπλα σας;
  Αυτοί που Ελληνοποιήτε αβέρτα γιά τα ψηφαλάκια τους.Δυστυχως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλη ΠΑΡΑΚΜΗ καί σ'αυτό έχετε ευθύνες πολίτες καί πολιτικοί .Συνέλθετε γιατί το καραβί που λέγεται Ελλάδα το πάτε για φούντο.Εμείς Έλληνες γεννηθήκαμε καί Έλληνες θα πεθάνουμε όσους νόμους κι'αν γράφετε.

 6. avatar Αμερικανός

  Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω έλεγα μέχρι τώρα. 28 μήνες στρατιωτική θητεία στο ναυτικό! Ενφια πάντα πληρώνω σε μια δόση. Αλλά περίμενε, λείπω 25 χρόνια στην Αμερική αρα σε πέντε χρόνια η Ελλάδα με διαγραφεί!

  1. avatar Δε σε διαγράφει

   Για φόρους, στρατό, και ενφια, και ας έχεις ξένη υπηκοότητα .
   Αλλα για ψήφο εισαι ξένος....

 7. avatar ΕΛΛΗΝΕΣ/ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  με ...ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.....

 8. avatar Σε καλό δρόμο είστε

  Πάτε να μας απομακρύνετε από την πατρίδα μας .Τέτοια εξυπηρέτηση από την ΝΔ ας έλειπε καλλιτερα .Είναι αντισυνταγματικό αυτό το πράγμα πού πάτε να κάνετε και θ'ανατραπεί κάποτε στα δικαςτήρια.Εμείς δεν πρόκειται να συχαθούμε την πατριδα μας.Εσάς θα συχαθούμε .

  1. avatar @Σε καλό δρόμο

   Ποιο είναι το σκεπτικό σου πάνσοφε;

 9. avatar Α/c

  Δηλαδή είμαι Έλληνας με ημερομηνία λήξεις ;πάτε καλά ;;;;;;

 10. avatar Μεγάλη γκάφα

  Πέσατε στην παγίδα τού ΚΚΕ καί πάτε να μας αφαιρέσετε Συνταγματικό δικαίωμα χωρίς να έχετε σκεφτεί τις συνέπειες .Αν κάνετε κάτι τέτοιο θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας με νομικά μέσα.Το κριτήριο των 30 χρόνων είναι μεγάλο λάθος.Αν τουλάχιστον βάζατε σαν όρο Έλληνες πρώτης γενιάς ,αν και τα παιδιά μου αισθάνονται ποιό Ελληνες από πολλά δήθεν Ελληνάκια πού προσβάλουν με τις πράξεις τους την πατρίδα μου σε μόνιμη βάση.

  1. avatar Απόδημος

   Δεν έπεσαν στην γκάφα μάλλον το ξανασκέφτηκαν, στη ΝΔ γνωρίζουν οτι εμείς οι απόδημοι είμαστε πατριώτες και δεν θέλουν την ψήφο διαμαρτιρίας μας, αυτοί με την τακτική τους για δίκαιη κατανομή λαθρομεταναστών όπως λέει ο Μητσοτάκης έχουν σκοπό να γεμίσουν την Ελληνική ενδοχώρα με αλλόφυλους.

 11. avatar Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος

  Εγώ δηλαδή πού λείπω από την Ελλάδα πάνω απο 30 χρόνια αλλά εχω ΑΦΜ πληρώνω ΕΜΦΙΑ καί τους υπόλοιπους φόρους γιατί εχω ακίνητα πού απέκτησα δουλεύοντας σαν ήλωτας στην ξενιτιά ,εψήφιζα όλα τα προηγούμενα χρόνια γιατί ειμαι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους τώρα με το νέο νόμο δεν θα έχω πλέον αυτό το δικαίωμα ;Ευχαριστώ αλλά αν είναι έτσι καλλιτερα μην τον αλλάξετε καί θα εξακολουθήσω να έρχομαι παρά να ψηφίζω στον τόπο διαμονής μου και να.......μην έχω δικαίωμα ψήφου.

  1. avatar Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης

   Οι μετανάστες εχουν δικαίωμα ψήφου στην πατρίδα τους.

 12. avatar Άσε μας τώρα

  Άκου ο άλλος έχει αλλάξει χώρα ξέχασε τα ελληνικά και θέλει να καθορίζει την δική μου ζωή Και αν κρίνω τις αμερικανιες τρομάζω για το τι ψήφισαν όλοι αυτοί

  1. avatar Ενω εσείς

   Το πετύχατε τόσα χρόνια με την ψήφο σας..Τελευταία τρύπα του ζουρνά είμαστε!

  2. avatar Social Distortion.

   Κάτσε να σου καθορίζει την ζωή ο Πακιστανός, ο Αφγανος και ο Αλβανός τοτε.

  3. avatar Απάντηση στον “Ασε μας τώρα”

   Φίλε,
   κάθε φορά όμως που εσύ ψηφίζεις λεφτά υπάρχουν, σκίζω τα μνημόνια και βρέχει λεφτά αλλά καρατάς ομπρέλα για να ρυθμίσεις την τεμπελοζωάρα σου, ξέρεις ότι μας διώχνεις κατά εκατοντάδες χιλιάδες για μην χάσουμε τα σπίτια μας και να μην πεινάσουν οι οικογένειές μας ;
   Άραξον μεν άκουσον δε !

  4. avatar Κηπουρος

   Πάντως δε ψήφισαν τη ψυχοπαθή Χίλαρι, σε αντίθεση με τους Ελληνες του εσωτερικού που έκαναν πρωθυπουργό τον ανθέλληνα Τσίπρα.
   Κ καλύτερα να μη μιλήσουμε για τα ελληνικά που μιλάμε κ γράφουμε στο εσωτερικό, γιατί θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει!
   Ψήφο στην ομογένεια

  5. avatar Απάντηση στον “Ασε μας τώρα”

   Και πως καθορίζεις την δική σου ζωή βρε τεμπελοπανίβλακα χωρίς να στέλνεις εμάς στον αγύριστο για να τα βγάλουμε πέρα;
   Με το να τρέχεις σαν [νος] every f/ing time και να ψηφίζεις λεφτά υπάρχουν, σκίζω τα μνημόσυνα και βρέχει λεφτά κι εσύ κρατάς ομπρέλα ;

  6. avatar Εφορία πληρώνουμε όμως …

   Οπότε θα ψηφίζουμε κι εμείς!!

 13. avatar Απόδημος

  Νροπή σας μας κοροιδεύετε με τον όρο που έθεσε το ΚΚΕ-( η απουσία απο την Ελλάδα ν μην υπερβαίνει τα 30 χρόνια) γιατι οι περισσότεροι απο εμάς τους ( πραγματικούς Έλληνες) απόδημους έφυγαν πάνω απο 30 χρόνια. τελευταία μεταναστευουν και αρκετοί Αλβανοί, Ρωσοπόντιοι Αφρικανοί κ.α. με Ελληνικά διαβατήρια.

  1. avatar Αποδημε

   λειπεις πανω απο 30 χρονια και θελεις να ψηφιζεις?
   Που γινεται αυτο μηπως στην Αμερική?
   Πουθενα μονο στο Ελλαδισταν θελουν να το.κανουν

   1. avatar Στη Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία Αυστρια

    Και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η ψήφος στους μετανάστες!!
    Καιρος είναι εκτός απο ΕΝΦΙΑ και φόρους που πληρώνουμε, να ψηφίσουμε κι εμείς, που τόσα χρόνια όσα χρήματα αποκτήσαμε στο εξωτερικό τα επενδύσαμε στην Ελλάδα!!

    1. avatar ΚΑΙ σας τα

     φάγανε οι ΣΟΣΙΑΛ ΛΗΣΤΑΡΑΔΕΣ......

   2. avatar Οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανια. ψηφίζουν

    Γιατί οχι κι εμείς ;

    1. avatar αυτό ακριβώς

     φοβούνται οι τάχα μου......είναι γνωστό ότι στη Γερμανία επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι ΤΟΥΡΚΟΙ.Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τους χορεύει ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ καρσιλαμά. Ο άλλος είναι τα γερμανικά δις που έχουν επενδύσει οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ στην ΤΟΥΡΚΙΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει