Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να της επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», απάντησε ο Πομπέο σε ερώτηση για τα μέτρα που προσφέρεται να πάρει η ελληνική πλευρά.

Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα ο κύριος Πομπέο ανέφερε πως και οι ΗΠΑ  θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

«Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» είπε.

Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.