Αχτσιόγλου: Να μη γίνει αφορμή για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης η απόφαση του ΣτΕ

«Εξαιρετικά προβληματική η απόφαση αναφορικά με το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:37
04/10/2019
Αχτσιόγλου: Να μη γίνει αφορμή για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης η απόφαση του ΣτΕ
33
loading

Την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσω της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις, σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας». Και προσέθεσε ότι, «το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος».

Κατά τα άλλα, η πρώην υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι, η απόφαση του ΣτΕ για την επικουρική ασφάλιση είναι «κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ακόμα «εξαιρετικά προβληματική» την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης «που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων».

«Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο», υπογράμμισε η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταληκτικά, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι με αφορμή τις επιμέρους κρίσεις η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Η Πορτογαλία αγοράζει πίσω το νερό της από τις πολυεθνικές: Το… πείραμα απέτυχε!!!
  Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία πολλοί δήμοι είχαν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης. Μετά τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του νερού όμως επιχειρούν να τις ξαναγοράσουν. «Οι τιμές του νερού που είχαμε συγκαταλέγονταν στις υψηλότερες της χώρας», εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Σούσα Σίλβα. «Δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Έπρεπε να αντιδράσουμε».

  Η δε αντίδραση, αρκετά δραστική: ο δήμος Μάφρα (80.000 κάτοικοι, 40 χλμ. βορειοδυτικά της Λισαβόνας) προχώρησε στην επανακρατικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το δίκτυο είναι και πάλι στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ το νερό έχει γίνει ήδη κατά 30% φθηνότερο.

  1. avatar τριαλαρο

   στην ιταλία και την γερμανία ακόμη και η υδρευση είναι ιδιωτικές, δεν είδα ούτε στη μια χώρα ούτε στην άλλη να το πληρώνουν βαπορίσιο.

  2. avatar @Dr.Sheldon Cooper

   Εσύ από την Πορτογαλία υδρεύεσαι;

 2. avatar advouk 7

  «Το επιτελικό κράτος» της ΝΔ θα κοστίσει 158 εκατ. ευρώ στους Έλληνες
  Απ’ ότι φαίνεται, οι έλληνες φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν κατά… 158 εκατ. ευρώ από το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους μετακλητούς και τους αποσπασμένους υπαλλήλους.

  1. avatar @advouk 7

   Copoy paste το ανάπηρο, αυτό μπορεί αυτό κάνει.

 3. avatar Giorgis

  Οι συντάξεις έπρεπε να είναι ανταποδοτικές όπως γίνεται και στα ιδιωτικά συμβόλαια. Δεν κατάλαβα γιατί το κράτος προσπαθεί πάντα να \"πρωτοτυπεί\". Ή μάλλον, έχω καταλάβει ότι αυτό γίνεται για να βάζει όποια κυβέρνηση θέλει χέρι στα λεφτά των ασφαλισμένων. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να έχει δικαίωμα ο καθένας να ασφαλίζεται όπου θέλει, αρκεί η ασφάλιση να διέπεται από νόμους και δικλείδες που δεν θα άφηναν κανέναν ξεκρέμαστο και θα κρατούσαν μακριά το μακρύ χέρι του κράτους. Πρέπει να τελειώνει το αστείο με τα έσοδα από εισφορές των ασφαλισμένων να θεωρούνται δημόσια έσοδα (όπως οι φόροι) και οι συντάξεις έξοδα του κράτους που μπορούν να περικόπτονται όποτε θέλει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και δεν του βγαίνουν τα κουκιά λόγω άλλων εξόδων. Και φυσικά να σταματήσουν να γίνονται ψηφοθηρικές πολιτικές με αυτά τα λεφτά που είναι ο ιδρώτας των εργαζομένων. Ο μόνος τρόπος για να είναι βιώσιμα τα ταμεία είναι ένα ανταποδοτικό σύστημα που όλοι θα παίρνουν αυτό για το οποίο πλήρωσαν και θα το ξέρουν από πριν. Κοινωνικές πολιτικές γίνονται μόνο μέσω της τακτικής φορολογίας και όχι με ληστρικές καταδρομικές ενέργειες στα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αφορούν μόνο τους ασφαλισμένους τους. Η ιστορία αυτό έχει δείξει μέχρι σήμερα αλλά ΟΛΟΙ οι πολιτικοί που κυβέρνησαν είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

 4. avatar George7015

  Δεν μπορώ να την ακούω άλλο, δεν έχει τίποτα απολύτως να ξεστομίσει!

 5. avatar ΑΡρωστεια

  Τσοπάνηδες στο κράξιμο πρώτες είσαστε. Κατάλαβε καμια σας τι είπε η Αχτσιογλου? Η αντισυνταγματικότητα στις εισφορές μεταξύ αυτοαπασχολούμενων κ μισθωτών θα οδηγήσει στο να μην πληρώνει εισφορές ο εργοδότης. Στόκοι όλα ιδιωτικά! Οποίος δεν εχει πεθαίνει κοριτσια! ΝΔ δεν θέλατε ? Καθήστε τώρα στον άξονα !

  1. avatar τριαλαρο

   ξέρεις πόσα χρόνια λεω να ιδιωτικοποιηθούν όλα? πριν γίνω 18 και είμαι 40+ . Έχουν μαζευτεί στο δημόσιο όλοι οι αγράμματοι, οι άεργοι με μισθό, και οι συνδικαλιστές (ξαπλωματίες τους λεω αυτούς κανονικά).

  2. avatar οι αντιγονες δικες σας……

   ζακ.......

  3. avatar τραβα τωρα να κανεις καμμια πορεια στην πρεσβεια….

   ηρθε ο πομπεο.....καλωσορισε τον κι αυτον οπως και τα λαθρονια...σωσε τους και αμκα ...να παρουν το επιδομα...πληρωνε εσυ συριζεικους φορους για να περνουν καλα οι μεταναστες οι ρομα και οι τεμπεληδες συρισοσκυλοι....γερμανοτσολια ξενοδουλε.....

  4. avatar συριζοκατινο…….

   εισαι εσυ.......λοατκια γεμισε ο συριζα....μονο εκει κανετε διαδηλωσεις με αρχηγο το τσακαλο......ψαροκασελες.......σαπιλες...βρωμισατε τη χωρα σαχλαμαροσκουπιδα......

  5. avatar ο συριζα αυξησε 3 φορες τον ενφια

   η αριστερη νδ τον μειωσε.....καταλαβες νενεκονενε???????σκουπιδοντενεκα της μερκελ?????καραγκιοζη της ψευτιας?????

  6. avatar 5 χρονια καθισμενος ησουνα…..

   τον συνηθισες.....ψευτοκολοκυθα της μαδουριας......απατεωνες υβριστες φορομπηχτες ξεσκιστες μνημονιων και ενφια.......ηπιατε το αιμα του λαου και κακαριζετε σαν ορθες.....μερκελοσοροτραμποπροδοτες

  7. avatar Αν εμείς τσομπάνηδες …

   Εσείς δηλαδή ,είστε τα γίδια ; Άκου λοιπόν ,ρε φίλε με την πολλάκειο επιθετική ψευτομάγκικη ρητορική , υπονόμου ! Η εκμετάλλευση που επιβλήθηκε από τους τεμπελχανάδες κρατικοδίαιτους κοματόσκυλους, μέσω την ληστρικής επιδρομής στις περιουσίες αυτών που κόπιασαν μια ζωή , για να δημιουργήσουν 5 δεκάρες για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να έχουν καλύτερα γεράματα , τελείωσε! Καταλάβετέ το όλοι και αντί να γαυγίζετε εδώ μέσα και αλλού , πηγαίνετε να βρείτε μια τίμια δουλίτσα , να βγάλετε αξιοπρεπώς το ψωμί σας , χωρίς να ξευτιλίζεστε αρλουμπολογώντας!

 6. avatar η Α Ε Ρ Γ Η

  έκανε γαργάρα τις ανοησίες που έλεγε; Όσο για τον καρούμπαλο ...

 7. avatar ο συριζα εβγαλε τη προσωπικη διαφορα…ηταν ετοιμος να την κοψει…..

  γιατι την εκρυβες 9 μηνες????γιατι αν βλεπαμε τα χαλια σας θα σας πετουσαμε στη θαλασσα ...θα σας λαλουσαμε σαν τα προβατα ...θα σας πεταγαμε ολες τις πετρες της χωρας στα κεφαλια σας... συριζοκεφτεδες

 8. avatar φροιξος

  αυτές οι αποφάσεις μοιάζουν χειραγωγημένες με υποπτο απώτερο σκοπο. Αε ελπίσουμε οτι δεν ειναι το τυρακι!!!

  1. avatar ολο ονειρα ολο ανοησιες ολο παγιδες και τυρακια βλεπετε

   τα δικα σας χαλια μονο δε βλεπετε στραβοκεφαλοι.....

 9. avatar ΚΛΕΩΝ

  Μακαρι κλεισιμο και απολυση ολων των Δημοσιων Υπηρεσιων και Δημοσιων Υπαλληλων!!!!
  Και μετα θα δουμε αν θα ψηφιζουν με μονο κριτηριο...τη μονιμοτητα!

  1. avatar τριαλαρο

   των ΔΕΚΟ θα συμφωνήσω, υπουργεία πρέπει να υπάρχουν, αλλά όχι με αυτόν τον εξωφρενικό αριθμό εργαζομένων.
   Για να το κάνεις όμως αυτό, πρέπει να έχουν βρεθεί δουλειές πρώτα για τους εν ισχύ άνεργους, και μετά τους απολυμένους ΔΥ. Ειδάλλως δεν έχει κανέναν νόημα ή λογική να κάνεις το οτιδήποτε.
   Κοινώς πρώτα πρέπει να φέρουν εταιρείες στην ελλάδα, και μετά το συζητάμε για τον δημόσιο τομέα.

  2. avatar ΚΛΕΩΝΙΔΗΣ

   Σύμφωνοι όπως τα λες εσύ! Διάλυση και κλείσιμο των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφάλειας, των Νοσοκομείων, των Σχολείων, των Φυλακών και άμεση απόλυση σε όσους εργάζονται εκεί!

 10. avatar να μη φας το βραδυ

  να μη ξανακοψεις εκας......να μην περικοπτεις ξανα συνταξεις.....μην ξαναβαλεις φορους...διοδια ενφια φπα.......να μην να μην .....ξαναμιλησεις πια......βιολετα συριζοψευτρα.....

 11. avatar ο νους σου και της δουρου ο κοκορας…..

  κολλησες στην ιδιωτικη ασφαλιση.....εμμονη ιδεα σουγινε κακομοιρα μου...σε λυπαμαι...αλλα θα σε στεναχωρησει.......ο μητσος ο αριστερος......

 12. avatar Με τι σε παρακαλω

  Θα ηθελα ναμαθω με τι ασχολειται η ως ανω ΚΥΡΙΑ , με τα πολιτικα , ασφαλωσ ΟΧΙ
  με την καθαριοτητα,με συγομιδς, με πλησταριό ?
  Με τι τελικα που εχει τοελεος θρασος να μιλαει δια πολιτικη??

  1. avatar τριαλαρο

   οι νταξει αυτή τουλάχιστον ένα πτυχίο το έχει. Τώρα αν το πήρε όπως ο αλέξης πήρε από το απολυτήριο του δημοτικού μέχρι και το πτυχίο δεν το γνωρίζω.

 13. avatar αμε να δεις αν ερχομαι…..απο την περα ρουγα ψαλιδοχερα κατρουγκαλα…..

  προσωπικη διαφορα μου εβγαλες 254 ε .....σκοπευες δηλ να μου κανεις τη συνταξη μου αγροτικη....με σπουδες...πτυχια ....αυτη ειναι η αριστερη σας πολιτικη??ολοι ισοι προς τα κατω ???προς ντολμα????χαμενα που μιλατε ακομη.....

  1. avatar λαχμαζουν

   ο βρουτσης υπουργος του Σαμαρα σου εκοψε τη συνταξη, ο τσιπρας στη διεσωσε απο τους δανειστες!!αυτα που ακους γθα βελτιωσεις απλα σε κοροιδευουν και συντομα θα το καταλαβεις!

   1. avatar συριζομπουνταλιζεις μου φαινεται συριζοπαραμυθα

    η προσωπικη διαφορα γιατι απεκρυβη?????ποιος την εβγαλε???ο καναρης η ο μιαουλης????? αν δεν ξεσηκωνοτανε τα αλλα κομματα και ο λαος ...θα μας πηγαινατε σε αγροτικες συνταξεις βρωμιαρηδες αλητες

   2. avatar το κακο σου φλαρο ανοητε

    ο συριζα εκοψε και κυριες και επικουρικες και ΜΤΠΥ.....στραβακας εισαι>>η κουφαλος??????εμενα μου εκοψε συνολικα 280 ε καθε μηνα...το 6% το ξεχασες????

    1. avatar τριαλαρο

     στην ρητορική σου ερώτηση να σου θυμίσω ότι τα 4 χρόνια τα περάσανε σα φυτά, δεν καταλάβανε τίποτε.

 14. avatar spyrospeiratis

  ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΑΧΤΖΙΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΧΑΝΕΙ 5%. ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ 2%. ΑΜΕΣΑ ΔΙΩΞΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΜΕ.

  1. avatar βαλε μεσα και φαμελο παπατζηδες

   αρβανιτογιαννουλια.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει