Ταχύρρυθμα σεμινάρια απολύσεων πραγματοποιούν κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνση 2.000 επιόρκων μέχρι τον Ιούνιο και πιθανώς άλλων 5.000 έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το πρώτο μάθημα επικεντρώθηκε στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά το σχετικό αίτημα του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, να ενημερωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις διαδικασίες ελέγχου των επιόρκων καθώς και για τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Η «εκπαίδευση» κρίθηκε αναγκαία καθώς η τρόικα επιχειρεί να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους είναι χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, δεδομένου ότι απαιτούνται διαδικασίες εξπρές για να εξεταστούν οι 3.900 υφιστάμενες υποθέσεις, αλλά και όσες νέες προκύψουν μέσω των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει για υπαλλήλους κοπανατζήδες και με πλαστά δικαιολογητικά.

Φρένο πάντως στα σενάρια περί αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επιδιώκει να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αρνητική στο ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τους επιόρκους υπήρξε η απάντηση και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Να μην πάμε σε νομικές ακροβασίες γιατί είναι επικίνδυνο να καταπέσουν στα δικαστήρια και να τινάξουν όλο το σύστημα στον αέρα, τώρα ειδικά που έχει τεθεί ύστερα από πολύ καιρό σε λειτουργία», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέκριναν ηπιότερες παρεμβάσεις, που θα οδηγούσαν σε επιτάχυνση της εξέτασης των υποθέσεων.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφερόταν, από πλευράς υπουργείου, το ενδεχόμενο να μειωθούν οι χρόνοι διαφόρων προθεσμιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πειθαρχικό δίκαιο.

«Μπορούν να συμπτυχθούν στο μισό ή ακόμη περισσότερο», σχολίαζαν. Για παράδειγμα, επί του παρόντος δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών από την παραπομπή κάποιου υπαλλήλου μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας, προθεσμία 60 ημερών για να υποβάλει ο υπάλληλος αίτηση ανάκλησης σε περίπτωση που η απόφαση δεν υπόκειται σε ένσταση και προθεσμία 30 ημερών αν υπάρχει δικαίωμα ένστασης στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τους επιόρκους που ζητήθηκαν από την τρόικα, 3.900 εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί 1.029 αποφάσεις αυτοδίκαιης αργίας ή οριστικής παύσης υπαλλήλων.

Παράλληλα, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νέες περιπτώσεις επιόρκων. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Μαρτίου 2013.