Για την απόφαση του να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να αποφεύγει τις συνεντεύξεις μίλησε ο βουλευτής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και την «αλλαγή σκυτάλης», θεώρησε ότι έκλεισε ένα κύκλος σε ότι αφορά το πρόσωπο του.

«Το 2016 κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται “τι θα κάνει ο Μεϊμαράκης που είναι τόσο παρορμητικός, που είναι λίγο συναισθηματικός, που είναι λίγο αυθόρμητος”. Και τώρα χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια βρίσκομαι μπροστά τους να τους διαψεύσω όλους αυτούς. Ακόμα και την διαγραφή μου με πρωτοσέλιδα ζητούσαν κάποιοι οι οποίοι το έπαιζαν σύμβουλοι τότε του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο σχέσεων ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Δεν έλαβαν κάποιοι υπόψιν τους ότι εγώ ήμουν ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος. Εγώ έκανα τις εκλογές. Εγώ ήμουν το όλον» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Κρατήθηκε σε δύσκολες στιγμές όρθια η ΝΔ το 2015», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην περίοδο που ανέλαβε την Προεδρία της ΝΔ. «Την κρατήσαμε ζωντανή και δεν είναι τυχαίο που σήμερα διεκδικεί εξουσία. Κι αυτό συνέβη γιατί τον Σεπτέμβριο του 2015 κρατήθηκε». Είπε ακόμα ότι το ποσοστό που άφησε στη ΝΔ ο ίδιος μπορεί να το πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να το πάει ακόμα πιο ψηλά. «Σκεφτείτε να είχαμε πάρει κάτω από 20%», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ της δικής του προεδρίας, είναι ίδια με τη σημερινή, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν σήμερα στο κόμμα πρόσωπα που έχουν αντίθετες απόψεις από αυτόν, αλλά παρατήρησε ότι αυτή συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται την «ώρα της μάχης».

Όπως συμπλήρωσε, στα μεγάλα κόμματα είναι θεμιτή η πολυσυλλεκτικότητα και θεωρεί ότι στις δύσκολες οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και άνθρωποι που δεν τον ψηφίζουν τον εμπιστεύονται. «Σημασία έχει να σε εμπιστεύονται οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «με ενδιαφέρει να πάει καλά η Νέα Δημοκρατία».

Ερωτηθείς ειδικά για την υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά ο κ. Μεϊμαράκης που είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ απάντησε ότι «όταν είχα διαβάσει για το όνομά του είχα πει ότι θα είναι πολύ καλή επιλογή και το ξέρει και ο Γιώργος Αυτιάς».

Ερωτηθείς για τα φίλια πυρά που δέχτηκε από το εσωτερικό της ΝΔ, μετά από τη δήλωση του Μοσκοβισί ότι η στάση του έσωσε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και τις δικές του δηλώσεις στους Δελφούς για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μετώπου κατά της ακροδεξιάς, απάντησε ότι θεωρεί πως οι απόψεις του συμβαδίζουν με  αυτές του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης, υπεραμύνθηκε της στάσης του το καλοκαίρι του 2015 και εξήρε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στις δραματικές ώρες του δημοψηφίσματος και της διαπραγμάτευσης.

Για το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 και τον Προκόπη Παυλόπουλο:

«Όταν έγινε το δημοψήφισμα κλήθηκα να πρωταγωνιστήσω σ΄εκείνη την σημαντική ιστορική στιγμή. Ο ρόλος του ΠτΔ ήταν καταλυτικός εκείνη την στιγμή και σημαντικός και ιστορικός και πρέπει να καταγραφεί. Για το πως άσκησε τον ρυθμιστικό του ρόλο ως σύμβολο εθνικής ενότητας. Δεν ξέρω αν ήταν άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνη την εποχή αν θα ανταποκρινόμασταν οι αρχηγοί. Επηρεάστηκα γιατί ήταν άνθρωπος που γνώριζα από την δική μου παράταξη. Άσκησε τον θεσμικό του ρόλο όπως έπρεπε. Αισθανόμουν ότι ήταν μια εγγύηση. Ο Ολάντ το μόνο πρόσωπο με το οποίο μίλησε ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχε πει ότι δεν υπήρχε καν κυβέρνηση και το μόνο πρόσωπο που μπορούσε να ανταποκριθεί ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εγώ θέλω έναν Πρόεδρο ο οποίος την κρίσιμη ώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί».

Γιατί ψήφισε την συμφωνία

«Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν την Δευτέρα το πρωί να είχαμε Grexit; Με κλειστές τράπεζες με άδεια τα ράφια; Με άτακτη χρεοκοπία; Και θα το χρεωνόμουν εγώ; Όλοι μου είπαν με όσους συζήτησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η τούμπα που έκανε ο Τσίπρας ήταν απόφαση ουσίας. Και προσέξτε: «Δεν υπογράψαμε μέτρα τότε. Συμφωνία στηρίξαμε. Ότι θα γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μετά». Πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέβαλλε στον Τσίπρα την ευρωπαϊκή προοπτική γιατί ήταν γοητευμένος ο Τσίπρας από τον Βαρουφάκη και την Ζωή».

Για την έξοδο από τα Μνημόνια είπε: «Ο Τσίπρας δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Έληξε η σύμβαση. Όποιος και να ήταν πρωθυπουργός η σύμβαση θα έληγε. Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2018 η σύμβαση θα έληγε. Αυτό τι σημαίνει ότι η γιαγιά μου μας έβγαλε από τα μνημόνια;».