Τις τάσεις του εκλογικού σώματος των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει μέσω σχετικής έρευνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η Κομισιόν δημοσίευσε μια πρώτη δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του, με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι της τάξης του 11,3%, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και το ΚΚΕ με 6,7%.

Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το Ποτάμι με 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,2%.

Βάσει των ποσοστών της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία θα εκλεγεί με 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επίσης, στη σχετική έρευνα τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, ενώ όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα».

Ως εκτίμηση προκύπτει πως μετά το Brexit, παρατηρείται ότι η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ. Σημειώνεται ότι το επόμενο Ε.Κ. θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές 705 από το απερχόμενο, δηλαδή 705 σε σχέση με τους 751.

Αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, παραμένει πρώτη η κεντροδεξιά

Η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ η ακροδεξιά θα αυξήσει κατά πολύ τις έδρες της. Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική- Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) θα παραμείνε το μεγαλύτερο κόμμα με 29 έδρες, λίγο πιο πάνω από την ιταλική Λέγκα, που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Οι 27 έδρες του είναι μια ένδειξη του πώς οι εκλογές θα αντανακλούν την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος έναντι παρασοδιακών φιλοευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Πάντως, τα παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, η οποία θα επιτρέψει μια συνέχιση του συνασπισμού ευρείας κεντρώας πλειοψηφίας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εξασφάλιζε 183 από τις 705 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή, σε σχέση με 29% τώρα.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα έπαιρναν 135 έδρες, που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες, στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit, καθώς το Κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές από τους 751 που έχει τώρα.

Το κυβερνών στη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι μέλος του ΕΛΚ. Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση.

Αυτό που δείχνει επίσης η έρευνα, είναι πως γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από το υπάρχον Κοινοβούλιο θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Αυτό σημαίνει ότι η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία θα προσθέσει 21 έδρες, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11 έδρες, και ο Γαλλικός Εθνικός Συναγερμός άλλες 6. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι σημερινές συμμαχίες θα αλλάξουν μορφή, καθώς τα κόμματα αναζητούν «συμπαίκτες» που να ταιριάζουν με τις πολιτικές τους.

Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το πού θα πάνε οι περίπου 24 έδρες του πολωνικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο έχει μια εχθρική στάση προς τις Βρυξέλλες, καθώς και οι Βρετανοί Συντηρητικοί σύμμαχοί τους στην ομάδα ECR θα αποχωρήσουν. Ασαφές είναι επίσης πού θα κατευθυνθούν οι 18 γαλλικές έδρες, που οι δημοσκοπήσει δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το κίνημα En Marche.