«Μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας δεν έχει κανένας και πάντως εμείς δεν το χαρίζουμε, ό,τι είναι να δοθεί και ό,τι μπορεί να δοθεί και να στηριχθούν και οι άνεργοι θα το μελετήσουμε για να δοθεί» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το πώς διάκειται η ΝΔ απέναντι στο περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ.

«Ο στόχος δεν είναι να κρατάς κόσμο στην ανεργία για να του δίνεις επιδόματα ανεργίας και να τον βοηθάς. Ο στόχος είναι ένας: Δουλειές, δουλειές δουλειές. Επειδή για μας η μείωση της ανεργίας είναι στόχος ανένδοτου αγώνα κατά της ανεργίας, γι’ αυτό υποστηρίζουμε και την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη οικονομία και τη μείωση των φόρων. Αυτό δεν γίνεται χάρη των επιχειρηματιών, δεν γίνεται για τις επιχειρήσεις, γίνεται για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και τα δύο συστατικά στοιχεία, λοιπόν, και επιχειρηματικότητα και κοινωνική ευαισθησία συνυπάρχουν αλληλένδετα στη δική μας άποψη για την οικονομία και την πορεία της χώρας» εξήγησε.

Δίνοντας το στίγμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ ανέφερε: «Σκοπός της ΝΔ -και αυτό θα επιβεβαιωθεί πιστεύω στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο- δεν είναι η ανακατανομή της μιζέριας, αλλά η δημιουργία και η παραγωγή πλούτου, προκειμένου αυτός να κατανεμηθεί δικαιότερα και με μεγαλύτερα κομμάτια απολαβών σε όλους. Επομένως, θα υπάρχει ένα κομμάτι φοροαπαλλαγών και ένα κομμάτι στήριξης εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Το βασικό όμως και διακριτό θεμελιώδες στοιχείο των όσων θα πει θα είναι ο μεγάλος βαθμός αξιοπιστίας, η απόλυτη αξιοπιστία των όσων πει ότι θα γίνουν».

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συνταξιούχους, ούτε να στερήσουμε οξυγόνο από την οικονομία»

Αναφορικά με τη δυνατότητα να μη γίνουν οι προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Στην κυβέρνηση λένε τώρα ότι μπορεί και αγωνίζονται να την μεταθέσουν ή να την ακυρώσουν. Εμείς σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ταχθήκαμε κατά της περικοπής και πρόσφατα κάναμε νομοθετική πρόταση να την υποστηρίξει η κυβέρνηση αν τολμούσε για να -αν θέλετε- να αναιρεθεί εκείνο το οποίο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, δηλαδή να μην προχωρήσουμε σε περικοπή συντάξεων. Και στις δυο περιπτώσεις η κυβέρνησης επέμεινε στη γραμμή της περικοπής των συντάξεων. Επομένως, εμείς έχουμε δηλώσει -και μάλιστα καταθέσει πρόταση νόμου- για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μία προσπάθεια, έτσι λέει. Εμείς χθες, επισήμως είπε η ΝΔ ότι ευχόμαστε να πάρει το πράσινο φως».

«Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθούν περισσότεροι οι άνθρωποι που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και όταν σας λέω ότι έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί οι συντάξεις 21 μειώσεις, 35% στις κύριες συντάξεις και 45% στις επικουρικές» τόνισε και για τη σταση της ΝΔ διευκρίνισε: «Η οικονομία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ακόμα στο οξυγόνο. Τελείωσε το πρόγραμμα αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε και τα μηνύματα των αποφάσεών μας εδώ θα τα λάβουν υπόψη τους οι κυνικές αγορές, οι οποίες θα κρίνουν αν θα μπορούμε να δανειστούμε ή όχι βάσει των όσων κάνουμε εδώ. Επομένως, αυτό είναι ένα πρόσθετο όριο, το οποίο πρέπει να ξέρουμε. Η πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι να μην ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συνταξιούχους, αλλά ταυτόχρονα στρατηγική μας επιλογή είναι να μην ταλαιπωρήσουμε και να μη στερήσουμε το οξυγόνο από την ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στα δύο είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί και ο σωστός δρόμος».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό και τη συζήτηση για την αναφορά στον Πινοσέτ, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε: «Έχουν κατατεθεί οι βασικοί άξονες της πρότασής μας. Μου είπατε για τα περί Πινοσέτ κ.λπ. Εγώ έχω αλλεργία σε μαύρους και κόκκινους δικτάτορες, δεν αναφέρομαι σε αυτούς ούτε ως παράδειγμα ούτε ως αποφυγή, δεν με ενδιαφέρουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρεί με αναφορές σε τέτοιου είδους καθεστώτα και τρόπους διακυβέρνησης. Όμως, το σύστημα που προτείνουμε είναι υιοθετημένο από κράτη όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, δηλαδή από δημοκρατικότατα κράτη της Ευρώπης, που μάλιστα έχουν φήμη και παράδοση στήριξης των πολιτών τους και κοινωνικής ευαισθησίας».