Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

«Είναι θετικό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις. Αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό το ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο δανεισμού ύστατης ανάγκης ούτως ώστε, ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι θετικό ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων, με επιτυχία. Επίσης, είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» τόνισε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης.

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως, αν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις παραταθούν ή ενταθούν».

O υπουργός Οικονομίας σχολίασε και όσα γράφονται και λέγονται περί «νέου μνημονίου».

«Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και αυτό είναι θετικό γεγονός. Αυτά τα οποία περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να οδηγούν σε μία σχετικοποίηση των εξελίξεων και σε μία ρητορική πως είτε έχουμε μνημόνιο, είτε δεν έχουμε μνημόνιο, είναι το ίδιο πράγμα. Ή στη ρητορική πως είτε θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, είτε θα υποστούμε την απειλή της χρεοκοπίας και αυτό είναι το ίδιο πράγμα με το να συμφωνήσουμε κάποια μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν» τόνισε ο κ. Δραγασάκης σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία και άρα αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας που χρειαζόμαστε και βεβαίως αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων που έχουμε» διευκρίνισε.

«Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τεχνικός όρος, ο οποίος συνοδεύει, από το 2010 και μετά, την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης» πρόσθεσε και επισήμανε ότι όταν ολοκληρώνεται κάθε αξιολόγηση συντάσσεται κείμενο, το οποίο λέγεται συμπληρωματικό μνημόνιο και προβλέπει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να θεσμοθετηθούν ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση.

Υποστήριξε, δε, ότι σε λίγο θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή και, επομένως, μπορεί η κριτική να είναι θεμιτή αλλά δεν βοηθάει να δημιουργείται μία εικόνα πλασματική σε σχέση με το σημείο στο οποίο πραγματικά βρίσκεται η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δεν λύνονται όλα τα προβλήματα επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα εδώ». Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνει έναν σημαντικό στόχο, η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο ώστε να μπορεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, να μπορεί να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να σχεδιάσει τα βήματά της από εδώ και πέρα».

«Αυτό ισχύει, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, και για τα μέτρα τα οποία υποχρεωθήκαμε να προνομοθετήσουμε και που ισχύουν μετά την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και όταν επίσημα θα έχουμε βγει από τα μνημόνια, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στη βάση των δεδομένων, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Να δούμε πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα».

«Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλευση αυτών των κινδύνων. Το ζητούμενο για όλους, θέλω να πιστεύω, είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και, αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε, τότε πως να τους αντιμετωπίσουμε, πώς να θωρακιστούμε και πώς να τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Επενδύσεις

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι και πέρυσι και φέτος υπάρχει αύξηση των επενδύσεων, αλλά η αποεπένδυση που έχει συντελεστεί είναι τέτοια που απαιτείται ακόμη πιο ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα.

Αυτό όμως, υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει μέσα από την υποβάθμιση της εργασίας. «Αυτός ήταν ο πυρήνας του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου και παραμένει ο πυρήνας των απόψεων ορισμένων από τους δανειστές μας» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για να συμπληρώσει: «Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και απέτυχε, αφού το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 25%, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων υποβαθμίστηκαν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και το αποτέλεσμα ήταν ότι η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα δεν αντιμετωπίστηκε».

Οι εξαγγελίες της ΝΔ

Αλλά και η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα με τη μείωση της φορολογίας, δεν επιβεβαιώνεται αφού σε πάρα πολλές χώρες, και στο παρελθόν και στην Ελλάδα, ενώ μειώθηκε η φορολογία επί των κερδών, δεν είχαμε αύξηση των επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε, δε, το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ενώ μειώθηκε ο τελικός φόρος από το 30% στο 25%, οι επενδύσεις την ίδια περίοδο έπεσαν από το 24% στο 20% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά και η Πορτογαλία, ενώ μείωσε τον εταιρικό φόρο, είδε την ίδια περίοδο μείωση των επενδύσεων.

«Άρα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών δεν συνιστά καταλύτη. Δεν δημιουργεί, δηλαδή, αυτόματο μηχανισμό αύξησης επενδύσεων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι καθοριστικοί για τις επενδύσεις είναι οι όροι παραγωγής κέρδους.

Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

«Η παρούσα κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιοι εκείνοι παράγοντες που δημιούργησαν στην Ελλάδα καθεστώς αρνητικό για την επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι η άναρχη ανάπτυξη ευνόησε την κερδοσκοπική επιχειρηματικότητα και την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα κινηθεί για να ενθαρρύνει τη δημιουργία επιχειρηματικών υποδομών, τη δημιουργία νέα αδειοδοτικών καθεστώτων που θα είναι και πιο απλά και πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό με νέα συστήματα ελέγχου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα προχωρήσουν αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο (ΕΠΕ, ΑΕ, αναβάθμιση του ΓΕΜΗ κ.ά.), θα δημιουργηθούν νέες σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τις επιχειρήσεις (νέος αναπτυξιακός νόμος, καθιέρωση διαφανών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών). Επίσης, θα υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις, ακόμη και αν οι τράπεζες, κυρίως λόγω των κόκκινων δανείων, δεν είναι σε θέση να παίξουν πλήρως αυτόν τον ρόλο, αλλά και μία νέα εργαλειοθήκη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, οριοθέτηση αιγιαλού, ειδικά κλαδικά χωροταξικά σχέδια, τοπικά χωρικά σχέδια και χρήσεις γης, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός).

Φορολογικές ελαφρύνσεις

«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ούτε η μείωση των μισθών, ούτε οι εύκολες φορολογικές εξαγγελίες αποτελούν πειστική λύση. Πειστική απάντηση αποτελεί το να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που ήταν και οι αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας: «Βεβαίως, εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο να αξιοποιήσουμε, ένα μέρος θα το αξιοποιήσουμε και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Πριν, όμως, αποφασίσουμε αυτές τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα κάνουμε διάλογο με τους φορείς των επιχειρήσεων για να δούμε ποιες ακριβώς φορολογικές ελαφρύνσεις είναι αυτές που δημιουργούν όχι πρόσκαιρα οφέλη, αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες συνθήκες». Ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν για στοχευμένες παρεμβάσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.