Για δυο χρόνια στο διαδίκτυο τα στοιχεία χορηγών άνω των 5.000 των κομμάτων

Η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:22
16/04/2018
Για δυο χρόνια στο διαδίκτυο τα στοιχεία χορηγών άνω των 5.000 των κομμάτων
1
loading

Για δυο χρόνια μπορούν να παραμένουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τα στοιχεία των προσώπων που χορηγούν τα κόμματα με ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, όπως αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής η οποία με βάση τον ν. 3023/2002 αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο τους χρηματοδότες των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της αρχής η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού, όπως αναφέρει, με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιμήσεις.

Όμως , η Αρχή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονομικών των πολιτικών κοµµάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 , η δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων καταθέτουν άνω των 5.000 ευρώ δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος, εφόσον αυτό είναι το πλαφόν που θέτει, όπως έχει δικαίωμα, ο νομοθέτης.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για 10 χρόνια, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασμένης διατήρησης των δεδομένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Έτσι, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη ενώ είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Genny Savastano

    Χάχα οι κουκουεδες αρνήθηκαν. Τώρα τους έπιασε ξαφνικά η πρεμουρα για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα... Γιατί δε μας λένε αλήθεια τους χορηγούς τους εκεί στον Περισσό?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει