«Αναφαίρετο μεν δικαίωμα τα συλλαλητήρια, για να εκφράζουν οι πολίτες ελεύθερα τις απόψεις τους, τις αγωνίες και τις πεποιθήσεις τους, εξωτερική πολιτική όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από ετερόκλητης σύνθεσης συλλαλητήρια, δεν μπορεί να είναι θέμα “άνω και κάτω πλατείας” και σημαία ευκαιρίας για πατριδοκαπηλία» επισημαίνεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε χθες το βράδυ.

Σχολιάζοντας τη τακτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι είναι εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα ακροδεξιό κόμμα και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. «Συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με επιπολαιότητα και διγλωσσία. Σε άλλη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη οι ΑΝΕΛ, σε άλλη ο υπουργός Εξωτερικών και σε άλλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά όχι τα πολιτικά κόμματα, άλλη μία περιφρόνηση στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας» αναφέρει.

Επικρίνει, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη ΝΔ καθώς, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «υιοθετεί την ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία. Αποφεύγει συστηματικά μια καθαρή τοποθέτηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα. Δεν διευκρινίζει αν θα υποστηρίξει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και επιχειρεί να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια».

Η ΕΕ της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). «Τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα. Πρόκειται για υπεύθυνη στάση μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ετεροπροσδιορισμούς» προσθέτει και υποστηρίζει ότι «απαιτείται εδώ και τώρα ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης των πραγματικά δημοκρατικών προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα, την αναγνώριση της γειτονικής μας χώρας από δεκάδες χώρες με το συνταγματικό της όνομα, και θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στο να μην αποκαλείται διεθνώς “Μακεδονία”».

Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι είναι αποτυχημένη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο Eurogroup. «Τα έδωσαν όλα για να πάρουν απλώς τη δόση. Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων έρχονται, χωρίς να διασφαλίζεται πλέον ούτε η πρώτη κατοικία» υποστηρίζει.

Όσο για τη πορεία προς το συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι επιβάλλεται να διασφαλιστούν δυο ζητήματα. Οι συλλογικές διαδικασίες, ώστε να αποδεικνύει ο φορέας ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα, που θα αποτυπώνονται σε ένα καινοτόμο καταστατικό του νέου ενιαίου φορέα και ένα ρηξικέλευθο προοδευτικό πρόγραμμα, θα εκπέμψουν το στίγμα και θα κάνουν διακριτό τον νέο φορέα.