Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δραγασάκης: Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:27
14/07/2017
Δραγασάκης: Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται
4
loading

«Παράθυρο ευκαιρίας» χαρακτηρίζει την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», διευκρινίζοντας: «Δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, αναδεικνύει δυνατότητες προς αξιοποίηση, αποσαφηνίζει προοπτικές και επιτρέπει με μεγαλύτερη ορατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα με στόχο «τη δραστική μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας που θα ενισχύουν τη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα» και προσθέτει ότι «οι Περιφέρειες μπορούν να μετασχηματιστούν σε καταλύτες της ανάπτυξης».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από επίμονη και επίπονη διαπραγμάτευση» -αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- «αν και απέχει εν μέρει από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς όπως κάθε συμφωνία αποτελεί προϊόν εκατέρωθεν συμβιβασμών, εν τούτοις σηματοδοτεί τον "οδικό χάρτη" λήξης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αξιοποιώντας με σχέδιο και συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες που αναδεικνύονται, μπορούμε να επιτύχουμε τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και τον τερματισμό της ειδικής επιτροπείας στην οποία έχει υποχρεωθεί η χώρα από το 2010».

Ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία αυτή επιτεύχθηκαν δύο σημαντικές εγγυήσεις για τη μελλοντική πορεία:

- Την επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην ανάπτυξη, με παράλληλη δέσμευση των εταίρων για πολύπλευρη ενίσχυση, με στόχο την ένταση και επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την τόνωση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.

- Τη δημιουργία ενός αποθεματικού, ενός «μαξιλαριού» για τη στήριξη της εξόδου στις αγορές.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης, καθώς «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται, δημοσιονομικά οι στόχοι υπερκαλύπτονται και ο ρυθμός μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου του 2017 ήταν θετικός.

- Η ανεργία μειώνεται σταθερά και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 έπεσε στο 21,7% έναντι 23,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης αυτής έχουμε για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια θετικό ισοζύγιο και μάλιστα κατά 450.000 νέες θέσεις εργασίας.

- Σύμφωνα με το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ), το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσιάστηκε θετικό ισοζύγιο συστάσεων - διαγραφών επιχειρήσεων κατά 2.259 επιχειρήσεις.

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 1,75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 13,59% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,76%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

- Τον Ιούνιο ο σύνθετος δείκτης PMI που αφορά στον μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε άνοδο.

- Με βάση την έως τώρα κίνηση και τον αριθμό των κρατήσεων, ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ το 2017, υπερβαίνοντας ενδεχομένως και το συμβολικό όριο των 30 εκατομμύριων επισκεπτών».

Συνεχίζοντας ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει: «Αν η σταθερή πρόσβαση στις αγορές δανεισμού μάς επιτρέψει να ανακτήσουμε βαθμούς αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων εκτός Μνημονίων, η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα είναι εκείνη που θα αποτελέσει τη βάση για δραστική και οριστική υπέρβαση της κρίσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Με τη βούλα των αγορών.

  Με τη βούλα των Ευρωπαϊκών θεσμών. Όχι με τα παραμύθια της Ν.Δ.

 2. avatar DOPOULOU

  Είσαι πολύ λίγος. ήσουνα λίγο πιο σοβαρός από τους άλλους .όλοι νομίζαμε ότι θα ε φευγες για να σώσεις λίγο αυτή την σοβαρότητα σου .δεν το εκανες νομιζεις οτι η ιστορια θα σε γραψει με χρυσα γραμματα.αν εχετε απογονους πρεπει να ντρεπεστε για ολα τα κακα που μας φερατε.εχετε μονοι σας ονομάσει τους εαυτούς σωτήρες .Ο κόσμος πεινάει θα μου πεις τώρα τι σου λέω και εσένα σκασίλα σου.εχετε τόσα για να τρώνε 10 γενεές απογόνων .τι έκανες δραγασακη ναι με μικρό δέλτα αυτό σου παει και τίποτα αλλο.οι συνομίλοι σου αυτή την στιγμή δεν έχουν να φανε και εσύ το παίζεις δημοκρατης.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟ .

 3. avatar te

  κοιτα που για να αρχισουν να μαθαινουν οικονομικα
  φορτωσανε μια ολοκληρη χωρα με 100.000.000.000 ( μακρυ νουμερο )
  και τωρα που μας φθασανε στον πατο θα μας πουνε οτι βλεπουν φως στον οριζοντα
  ρε ΑΕΙ ΣΙΧΤΗΡ

 4. avatar Social Distortion

  Άρα τα μνημόνια είναι καλά μας λές. Οπότε εάν δεν είχαμε το ατύχημα ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε δεί βελτίωση εδώ και 3 χρόνια ψεύτες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει