Στις κατακτήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας στάθηκε με την ομιλία του στο υπουργείο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δίνεται μια τιτάνια μάχη στον χώρο, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει κερδηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ωστόσο, τόνισε, ότι έχει αλλάξει η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2015, με την Υγεία να στοχοποιείται «με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές».

Αρχικά ο κ. Τσίπρας, δήλωσε: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη, σχεδόν στα όρια της κατάρρευσης. Η κατάρρευση έγινε συνειδητά και στοχευμένα, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που είχαν ως στόχευση τη δημόσια περίθαλψη, για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του τόπου. Και όσοι δεν είχαν πρόσβαση, αφήνονταν στη μοίρα τους.

Οι επιπτώσεις από μια καταστροφική πενταετία για τον τόπο (2010-14), που χάσαμε το 1/4 του εθνικού μας πλούτου, ήταν εμφανής στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του βομβαρδισμού. Θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αλλά δεν έγινε τυχαία αυτή η επίθεση στον χώρο του κοινωνικού κράτους. Γιατί, αυτή η κατάσταση που αντικρίσαμε, δεν οφείλεται στη δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή, ούτε στην ανικανότητα όσων ήταν επικεφαλής του υπουργείου. Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό».

Και συνέχισε: «Και δεν είναι μόνο αυτό, ότι ήθελαν να τα αφήσουν όλα στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Και πριν την κρίση η Υγεία είχε γίνει πεδίο διαφθοράς, με βρόμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Το πάρτι αυτό της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων συνεχίστηκε, μέχρι τον Γενάρη του 2015.  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δαπάνες ήταν μεγάλες, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών παρέμενε σταθερά χαμηλή. Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης. Καθιστώντας το ελληνικό σύστημα Υγείας σε ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα σε όλον τον κόσμο».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια σημείωσε: «Πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων.Γνωρίζαμε ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας κρίνεται με πολύ πιο σκληρό τρόπο, αλλά το να σταθεί ο χώρος της Υγείας στα πόδια του, είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής μας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ακόμη αυτή που θα θέλαμε. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Αλλά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων δίνουν αυτά τα δύο χρόνια μια τιτάνια μάχη για να ξανασταθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στα πόδια του. Πιστεύω ότι αυτήν τη μάχη θα την κερδίσουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Κάναμε τομές στον χώρο της Υγείας, θέτοντας τρεις προτεραιότητες, όπως την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ακόμη και των ανασφάλιστων, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό και την εξάλειψη της διαφθοράς και της σπατάλης, ιδιαίτερα στον χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών.

Έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο απολογισμός είναι θετικός. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της κάλυψης των ανασφάλιστων. Όλοι θυμόμαστε ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας πήγαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία, αλλά μετά ερχόταν το… μπουγιουρντί μέσω της εφορίας. Συμπολίτες μας έρχονταν σε απόγνωση. Πετύχαμε μια σημαντική διαπραγματευτική κατάκτηση, ότι εξασφαλίσαμε από το παράλληλο πρόγραμμα τη συμμέτοχη 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία.

Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο». Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά, εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στόχευση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».

«Άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 τοπικές μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας», ανακοίνωσε επίσης ο κ. Τσίπρας. Και διευκρίνισε ότι οι περιοχές αυτές «έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας και, βέβαια, με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «για τη στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα περισσότερες από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα, που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτούς, οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις γι’ άλλα περίπου 9.500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων, οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας». Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, από τον υπουργό, η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις. Σημείωσε, δε, ότι δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.