Αρνητική είναι η στάση των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, με την δέσμευση να προχωρήσει σε διαδικασίες για κυβέρνηση συνεργασίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, ζητούν άμεσα εκλογές. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά κυβέρνηση με υπερκομματικό πρωθυπουργός

ΚΚΕ

Κάθετα αντίθετη εμφανίστηκε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου προτείνει κυβέρνηση ενός ή δύο χρόνων. Η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε δριμεία κριτική, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι προτείνετε κυβέρνηση ενός ή δύο χρόνων».
Σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως ο Παπανδρέου «ψάχνει συμμάχους» για να περάσει χειρότερα μέτρα και τόνισε “πως αυτός ο νέος εκβιασμός δεν θα περάσει».

ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να σωθεί».

«Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός ξεκίνησε διαδικασίες συναίνεσης. Η χώρα χρειάζεται ένα γερό πρωθυπουργό, όχι μία μαριονέτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης από τη Βουλή.

Εξέφρασε την άποψη πως είναι αναγκαία μία κυβέρνηση με τους καλύτερους και τους εμπειρότερους και όχι με τεχνοκράτες που δεν έχουν γνώση πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν κατώτεροι των περιστάσεων. «Όλοι μας πρέπει να φροντίσουμε να βγει η Ελλάδα από το βάλτο, τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ υπογράμμισε πως από τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να απουσιάζει η Νέα Δημοκρατία».

«Κάνω έκκληση σε όλους να αναλάβουμε τα βάρη, που δεν ανήκουν σε κάποιους από εμάς μόνο, σχηματίζοντας κυβέρνηση με τους καλύτερους». Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «ο κύριος πρωθυπουργούς μίλησε για παθογένειες. Μα 21 χρόνια ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Εσείς είσαστε στα πράγματα. Η παθογένεια μεγάλωσε γιατί δεν μπορέσατε να την ελέγξετε. Πέρασαν 18 μήνες μίας καταστροφικής πολιτικής».

ΣΥΡΙΖΑ

Καυστικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει».

Προχωρήστε σε ψήφιση απλής αναλογικής, ώστε οι κυβερνήσεις συνεργασίας να έχουν νωπή λαϊκή εντολή, προέτρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντονότατη κριτική για τη πρόταση του πρωθυπουργού για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν καταλαβαίνω καλά ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μια άλλη κυβέρνηση όχι για τη κυβέρνηση τη δική του, για μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει, που δεν θα ηγείται ο ίδιος, που δεν ξέρουμε ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε το χρονοδιάγραμμα».

Εξάλλου, επεσήμανε ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης «θα είναι να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές, όπως μας προστάζουν οι δανειστές, που έχουν πλέον και την πολιτική μας κηδεμονία. Αυτοί δίνουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως όπως και εάν την αποκαλέσετε, αυτή τη κυβέρνηση, θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης”. Όπως εξήγησε «το πρόβλημα νομιμοποίησης είναι ότι η παρούσα Βουλή έχει εκλεγεί υπό άλλες συνθήκες». Ζήτησε εκ νέου εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική.

ΔΗ.ΣΥ.

Από την πλευρά της πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε κυβέρνηση με υπερκομματικό πρωθυπουργό.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά κυβέρνηση συνεργασίας με υπερκομματικό πρωθυπουργό και ευρεία σύνθεση.

‘Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες της, δεν θέλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του ΔΥΣΗ και ενδεχομένως του ΛΑΟΣ.

ΔΗΜ. ΑΡ.

Την πεποίθησή της ότι οι εκλογές αποτελούν την πιο έντιμη και καθαρή λύση, εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος τόνισε πως «η Δημοκρατική Αριστερά είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η έντιμη και καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε περαιτέρω περιπλοκή και κρίση. Όλα δείχνουν ότι αυτό επιβεβαιώνεται».