Σκωπτικά σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι τις προβλέψεις του Πόλ Τόμσεν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επανέλθουν οι δείκτες ανεργίας της στα προ κρίσης επίπεδα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο κ. Τόμσεν πέφτει πάντοτε μέσα στις προβλέψεις του. Είχε κάνει πρόβλεψη στο παρελθόν για ανάπτυξη 2,1% και το έτος έκλεισε με ύφεση 7,1%. Τώρα κάνει προβλέψεις για την ανεργία. Ελπίζουμε να πέσει εξίσου μέσα στις προβλέψεις του».

Tην ζοφερή πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία της το 2038 στο 7,8%, διατύπωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος ανέπτυξε την παραπάνω άποψη μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Anders Aslund με τίτλο Europe’s Growth Challenge σχετικά με τη ζώνη του ευρώ. Στην τοποθέτηση του ο Πόλ Τόμσεν σημείωσε ότι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή για την Ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλή πορεία.

Όμως οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν είναι ίδιοι για όλες τις χώρες. Επιπλέον η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι λιγότερο θετική. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα και αυτό σκιαγραφεί τις εντάσεις που υπάρχουν στο σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας σχετικά διαγράμματα στο κοινό προέβλεψε πως θα χρειαστούν 21 χρόνια για να μειώσει η Ελλάδα την ανεργία της στα επίπεδα προ της κρίσης (7,8%) ενώ η Ιταλία σε 12 χρόνια, η Πορτογαλία σε 10 και η Ισπανία σε 6.

O συγγραφέας του βιβλίου και ο Πόλ Τόμσεν συμφώνησαν με τις στατιστικές ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, ωστόσο είπαν πως αυτό γίνεται διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργατικό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο.