Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τα φαινόμενα εθνικισμού και ρατσισμού που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα στις πληττόμενες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο άνδρες προσέγγισαν από κοινού το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ως φαινόμενο που χρήζει παγκόσμιας εγρήγορσης και τόνισαν πως η επίλυσή του οφείλει να βασιστεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και συνολικά της διεθνούς κοινότητας, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθεί η απόδοση των μηχανισμών μετεγκατάστασης/ επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανασύνδεσης προσφύγων και κυρίως να προστατευθούν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Επ’ αυτού ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τα προγράμματα αντιμετώπισης του προβλήματος που βρίσκονται σε εξέλιξη και τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας, σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο το θέμα προς όφελος των ανηλίκων προσφύγων. Παράλληλα τόνισε, όμως, πως στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, εμφανίζονται σημεία οπισθοχώρησης σε σχέση με τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις για την υποδοχή των προσφύγων, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο που ενέχεται σε πρωτοβουλίες δημοψηφισμάτων όπως αυτό που προγραμματίζεται από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε σχέση με την εφαρμογή ειλημμένων κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημέρωσε τον αν. υπουργό Εξωτερικών για τις επαφές που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και τις άριστες εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συνομιλίες που είχε με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου καθώς και για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού με την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου ενώ επισήμανε πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παραπομπής στη δικαιοσύνη υποθέσεων ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ενώ παράλληλα έκρινε ως ιδιαίτερα θετική τη διαφοροποίηση που παρατηρεί στον δημόσιο λόγο όσον αφορά τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Επιπλέον αναφερόμενος ειδικά στην οικονομική κρίση σημείωσε πως τα αποτελέσματά της διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα και εγκωμίασε την Ελληνική Κυβέρνηση που κατάφερε να διατηρήσει, υπό αυτές τις συνθήκες, σε υψηλή προτεραιότητα μια πολιτική σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε, δε, πως θα είναι αρωγός της χώρας μας στην προσπάθειά της να επανακάμψει.

Τέλος, οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τον Βαλκανίων. Ο κ. Μούιζνιεκς έδειξε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Ο κ. Ξυδάκης επιβεβαίωσε την θέληση της Ελλάδας να βρεθεί η βέλτιστη λύση.