Την επίσπευση των επιχειρήσεων για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά δρομολογούν οι χθεσινές τραγικές εικόνες και τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα βίας από πρόσφυγες και μετανάστες.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κρέμεται από μία κλωστή, την ώρα που οι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν αμετακίνητοι μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, κάτι το οποίο παρά τις περί του αντιθέτου καμπάνιες ενημέρωσης αρνούνται να αποδεχθούν.

Με την καταληκτική ημερομηνία για την εκκένωση του λιμένος να έχει οριστεί στις 12 Απριλίου, με αρχική μεταφορά των προσφύγων στον Σκαραμαγκά, πλέον απομένουν μόλις 6 μέρες. Στόχος είναι, όπως επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γιώργος Κυρίτσης, να είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Πειραιά το Πάσχα, ενώ το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί και για την Ειδομένη.

Ως εκ τούτου, τα περιθώρια για την προσήλωση στο δόγμα της μη βίας στενεύουν, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πλέον έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την αναγκαστική μεταφορά των περισσοτέρων από 5.000 προσφύγων και μεταναστών σε δομές φιλοξενίας.

Ανακούφιση στο Μαξίμου με «άρωμα» Κομισιόν

Την ίδια ώρα και ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τις 53.000, αχτίδα φωτός για την εν γένει διαχείριση του προσφυγικού αποτελούν οι προτάσεις για τη διαδικασία μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η δέσμη των προτάσεων που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης και δικαίωσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θετικές χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter, υπογραμμίζοντας ότι «η προσφυγική κρίση απαιτεί συνολική διαχείριση και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν σημείωναν πως η δέσμη των προτάσεων «είναι σαφές ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς αναγνωρίζει την άδικη κατανομή ευθυνών εις βάρος συγκεκριμένων κρατών και την ανάγκη αλλαγών και παρεμβάσεων προς αποκατάσταση της ενδοκοινοτικής δικαιοσύνης αφενός, και αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αφετέρου.

Οι προτάσεις για τη διαδικασία μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου:

• ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη με στόχο να αντιμετωπιστεί η πίεση σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) και να διασφαλιστεί μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης, με πιθανή τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου,

– είτε με τον εξορθολογισμό και τη συμπλήρωσή του με έναν διορθωτικό μηχανισμό ισότιμης αντιμετώπισης , δηλ. μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται δυσανάλογη πίεση

– είτε με τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι «το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησηςτου κάθε κράτους-μέλους, σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη δεν θα συνδέεται πλέον με το σημείο της πρώτης εισόδου.

– Ενώ ως μακροπρόθεσμη προοπτική θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

• περαιτέρω εναρμόνιση των διαδικασιών ασύλου και των προτύπων για τη δημιουργία ισότιμων συνθηκών σε όλη την Ευρώπη με στόχο τη μείωση των παραγόντων που λειτουργούν ως πόλος έλξης σε συγκεκριμένεςχώρες σε συνδυασμό με μέτρα για τον περιορισμό των παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων

 

• διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο(EASO) έτσι ώστε αυτή να μπορεί να διαδραματίσει νέο ρόλο στην εφαρμογή πολιτικής και ενισχυμένο ρόλο στο επιχειρησιακό επίπεδο με λειτουργία του μηχανισμού κατανομής, στο πλαίσιο του μεταρρυθμισμένου συστήματος Δουβλίνου, παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, καθώς και μηχανισμό λήψης επιχειρησιακών μέτρων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

• μέτρα για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση των οδών νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, με ενίσχυση του συστήματος Eurodac, ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων δεδομένων, και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλα τα πρόσωπα που κινούνται στην Ε.Ε., και αναμόρφωση της FRONTEX, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.