Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποστάσεις που χωρίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα βλέμματα όλων ήταν καρφωμένα στο χθεσινό ραντεβού της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο οποίο εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε η… ασυμφωνία για το μέλλον του προγράμματος.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Τα αποτελέσματα πάντως των γνωστών και άγνωστων διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών αναμένεται να διαφανούν στο σημερινό «ντεμπούτο» για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων στο δρόμο για την αξιολόγηση, όπου όλες οι πλευρές αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα των προθέσεών τους μετά την «καταιγίδα» με το ΔΝΤ και τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να δρέψουν τους καρπούς του μπαράζ επαφών του Αλέξη Τσίπρα όλες τις προηγούμενες ημέρες, κοιτώντας κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προσδοκώντας σε πιέσεις του Λευκού Οίκου προς το Ταμείο για να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις.

Στα θετικά πάντως του χθεσινού τετ α τετ στο κυβερνητικό επιτελείο προσμετρούν την αναφορά της γερμανίδας Καγκελάριου ότι πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, θέση η οποία εκφράζει το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, η αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία πιέζει το ΔΝΤ προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου. Η Άνγκελα Μέρκελ, αφού τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα, επανέλαβε την πάγια θέση της πως δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους εντός της Ευρωζώνης, επιχειρώντας να πιέσει προς το μέλλον τις όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση με κάποιον τρόπο του χρέους. Την ίδια ώρα ωστόσο, συμφωνώντας ότι διαφωνεί, η επικεφαλής του Ταμείου επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές και το οποίο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στην Αθήνα, είναι ότι «ακόμα απέχουμε από συμφωνία για την Ελλάδα».

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε συνέντευξή του επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία ως τις 12 Απριλίου, πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. «Θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ’ αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό!».

Η πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.