Να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», κάλεσε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο κ. Κούτρας απηύθυνε αυτή την πρόσκληση στον κ. Φίτσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας στον χώρο Σένγκεν. Στις δηλώσεις του, ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά την αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».