Επιδίωξη της Βρετανίας είναι τα hot spots να δημιουργηθούν και στην Τουρκία και στο Λίβανο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνταχθεί και να το εκμεταλλευτεί, δήλωσε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ fm ανεξάρτητος βουλευτής, Νότης Μαριάς ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναγκάστηκε να υποδεχτεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απ΄ ότι προβλέπεται από τη συμφωνία των αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Όπως είπε ο κ.Μαριάς, μιλώντας στην εκπομπή «καθημερινά» που παρουσιάζουν ο Χρήστος Μάτης και η Νικόλ Καζαντζίδου, το παραπάνω συμπέρασμα για τις προθέσεις της Βρετανίας προέκυψε στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν Ευρωπαίοι αντιφεντεραλιστές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, ο οποίος – όπως είπε ο Έλληνας βουλευτής – στο θέμα της τρομοκρατίας τάσσεται με τη σκληρή γραμμή της Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών.

«Η Βρετανία θέλει τα hot spots να είναι στην Τουρκία και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να παλέψει να μεταφερθούν τα hot spots στην Τουρκία. Μας βολεύει να πατήσουμε στη βρετανική στάση διότι οι Βρετανοί δέχονται να πάρουν πρόσφυγες από τη Συρία τους οποίους όμως θα επιλέγουν οι ίδιοι από στρατόπεδα και hot spots που λειτουργούν εκτός ΕΕ, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία», είπε ο κ. Μαριάς.

Είπε επίσης, ότι σε συνδυασμό με το παραπάνω γεγονός η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να εφαρμοστεί η η συμφωνία για τη ρήτρα κατανομής προσφύγων λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορεί να έχουμε 50.000 πρόσφυγες που κακώς δέχτηκε ο κ. Τσίπρας. Με τη συμφωνία της 23ης Σεπτεμβρίου των αρχηγών – κρατών της ΕΕ μας αναλογούν 11.000», υπογράμμισε, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τον Τ. Ερντογάν για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε είναι ότι ο κ. Κάμερον θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θέλει να κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες σε μια κατεύθυνση αντιφεντεραλιστική. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μαριάς, το Λονδίνο επιδιώκει να ενισχύσει κυρίως τις εθνικές αρμοδιότητες, να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη και να επανεξετάστούν τα θέματα της εσωτερικής αγοράς και ο ανταγωνισμός, καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

«Αυτό που αντιλήφθηκα εγώ είναι ότι η Βρετανία επιθυμεί παραμονή και όχι έξοδο στην ΕΕ. Θα επιθυμούσε όμως να σταματήσει μια εξέλιξη συγκεντρωτισμού δεν βλέπω τη Βρετανία έτοιμη να αποχωρήσει. Η αίσθησή μου είναι ότι θέλει μια νέα συμφωνία η οποία να αφορά κυρίως τα θέματα ανταγωνισμού και εμπορίου», κατέληξε ο κ. Μαριάς.