Στην προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του Economist «ύστερα από εβδομάδες πίεσης από τους αντάρτες του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, που του αφαίρεσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η απόφαση Τσίπρα, σημειώνεται στο κείμενο, ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που ο ESM ενέκρινε 13 δισ. δόση από το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 86 δισ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει εκλογές εξπρές, με δεδομένο το διευρυμένο ρήγμα στο κόμμα του, λένε οι παρατηρητές. Περισσότεροι από 30 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας- που έχει προτείνει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή- καταψήφισαν την περασμένη εβδομάδα το τρίτο πακέτο, μειώνοντας σε 118 ψήφους την ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο Economist.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αλλά να μην έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, την οποία επιθυμεί ο κ. Τσίπρας. Ένας λόγος είναι πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προσανατολίζεται στο σχηματισμό δικού του κόμματος, άλλος λόγος είναι πως η πλευρά Τσίπρα στερείται απήχησης στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους παρά το τρίτο μνημόνιο.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών θα προκύψει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο σταθερή όσο ελπίζει ο κ. Τσίπρας», καταλήγει το άρθρο.

econ