Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υιοθετεί στάση ουδετερότητας αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία για το μεταναστευτικό, επιλέγοντας το «παρών». Ωστόσο, τοποθέτηση με διαφορετικό τόνο έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, διαφοροποιούμενος από τη «γραμμή» του κόμματος και ζητώντας την ξεκάθαρη καταψήφιση της ρύθμισης που κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ασκώντας δριμεία κριτική στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δούκας έκανε λόγο για «ξενοφοβικό παραλήρημα». Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη στάση του κόμματός του επί της τροπολογίας, απάντησε πως «θα ήταν πιο καθαρό το “όχι”».

Ο ίδιος, μέλος και του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στο Action 24 ότι θεωρεί αναγκαία την απόρριψη της τροπολογίας από το κόμμα. Όταν ρωτήθηκε αν το θέμα συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Παράλληλα, τάχθηκε στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του με τη βάση της κυβερνητικής ρύθμισης. Σχετικά με τα κλειστά κέντρα, αναγνώρισε ότι πρέπει να πληρούνται ελάχιστα πρότυπα διαβίωσης, αλλά υπογράμμισε πως συνολικά το αφήγημα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι υπερβολικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα περί εισβολής είναι ακραία πράγματα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε κάνει γνωστή την πρόθεση του κόμματος να μην υπερψηφίσει την τροπολογία, τονίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση επικοινωνιακής διαχείρισης.

Στη Βουλή, εξήγησε ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού από το καθεστώς Χαφτάρ δεν μπορεί να συγκριθεί με τα γεγονότα του Έβρου το 2020. Όπως είπε: «Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών” στην τροπολογία, γιατί δεν φέρνει λύση. Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Άλλα ήταν τα δεδομένα στον Έβρο, άλλα είναι στην Κρήτη με τον Χαφτάρ».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε τη στήριξη του κόμματος στις ενέργειες της κυβέρνησης κατά την κρίση στον Έβρο, δηλώνοντας: «Στηρίξαμε δημοσίως με κάθε τρόπο ότι ο ελληνικός λαός και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα σύνορά μας είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν διαχρονικά αυτή η θέση. Εμείς είμαστε πατριωτικό κόμμα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει υβριδικό πόλεμο με την Ελλάδα, για να κερδίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από εμάς, να μας εκβιάζει. Εμείς θέλουμε σκληρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στα ανθρώπινα και στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας».

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «στον Έβρο, πέρασαν ελάχιστοι, μερικές εκατοντάδες, κ. Πλεύρη. Μάλλον έχετε ξεχάσει το παιχνίδι του Σοϊλού, θα σας το θυμίσω. Ο Σοϊλού τότε -που τυγχάνει να τον συνάντησα επισήμως ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας τέσσερις ημέρες πριν τον Έβρο, όταν ήταν πρώτο ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν το προσφυγικό-μεταναστευτικό- έστησε ένα σόου στον Έβρο. Την ώρα που πέρασαν 1.000, έλεγε στο Twitter του ότι πέρασαν 300.000. Το ξεχάσατε; Ποιος είχε δίκιο, αυτός ή εμείς; Προφανώς πέρασαν ελάχιστοι. Είμαστε στην ίδια φάση; Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Με άλλον τρόπο ελέγχεται ο Έβρος, με μεγαλύτερη ευκολία, και με μεγαλύτερες δυσκολίες τα θαλάσσια σύνορα. Τότε, λοιπόν, η αναστολή σας βοήθησε γιατί ήταν πολύ λίγοι. Όταν η ροή που έρχεται σήμερα είναι κατά 80%, μετανάστες κυρίως από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, -χώρες με τις οποίες υπάρχουν διμερείς συμφωνίες- ποιο είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο; Είναι η άμεση επιστροφή στις χώρες τους. Ναι ή όχι;».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος περνά μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.