Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο 13ο αναπτυξιακό συνέδριο RGC 2025, που διεξάγεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή αναπτυξιακός νόμος.
«Έρχεται στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα αναπτυξιακός νόμος και στοχεύουμε να συμβάλει στη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων και επίσης να συμβάλει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, όσο γίνεται, και στην ανάταξη του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που υπάρχει στη χώρα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Όπως πρόσθεσε, «μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα δοθεί τα επόμενα δυόμισι χρόνια ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κυρίως στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, αλλά και σε μεγάλες επενδύσεις», συμπληρώνοντας:

«Μέρος από αυτά τα χρήματα ασφαλώς θα διεκδικήσουν και οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες της Δυτικής Ελλάδας σε επενδυτικές προτάσεις. Μάλιστα στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας γίνονται έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να δώσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και υπηρεσιών στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις».
«Ταυτόχρονα», όπως επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «στόχος μας είναι ένας ξεχωριστός κύκλος του αναπτυξιακού νόμου να απευθυνθεί στις παραμεθόριες περιοχές» και συνέχισε: «Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε όλο αυτό το τόξο από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τον Έβρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου να υπολείπεται σε ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό καθεστώς, με στόχο σοβαρές επενδύσεις να κατευθυνθούν σε αυτές τις περιοχές και να συγκρατήσουν εκεί τα νέα παιδιά, τα οποία δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φεύγουν από τους τόπους τους οποίους γεννιούνται, ειδικά όταν πρόκειται για παραμεθόριες περιοχές. Αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά είναι και οικονομική αναγκαιότητα, η οποία αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους εκεί, αλλά και όλους εμάς εδώ. Διότι, εάν συνεχιστούν οι ροές από την περιφέρεια προς τις μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Πάτρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, το κόστος ζωής στις πόλεις θα αυξάνεται διαρκώς και ειδικά το κόστος της στέγασης, το οποίο είναι απαγορευτικό αυτή τη στιγμή για τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τις υπάρχουσες καταστάσεις. ‘Αρα είναι και για λόγους εθνικής ασφάλειας και για οικονομικούς λόγους που πρέπει να στηρίξουμε ιδιαιτέρα την περιφέρεια και μέσα στην περιφέρεια τις παραμεθόριες περιοχές, ούτως ώστε να δημιουργηθούν όροι, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, παραγωγική και να αφορά ολόκληρη την Ελλάδα κυριολεκτικά».
Μιλώντας για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι «αλλάζουν και διαμορφώνουν όρους μίας πολύ σημαντικής δυναμικής και πολύ καλύτερες προοπτικές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, βάζοντας με έναν πολύ πιο ισχυρό τρόπο την περιφέρεια στον χάρτη της αναπτυξιακής προοπτικής τη χώρας».
Όπως πρόσθεσε, «ο πιο ισχυρός δείκτης αυτής της αλλαγής είναι η ραγδαία μείωση της ανεργίας, διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό που αλλάζει τα δεδομένα της ανθρώπινης ζωής από το να εργάζεται κάποιος».

Ακόμη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι «για την ευρύτερη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Ανάπτυξης, έργα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ» και συνέχισε: «Είναι η επένδυση αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία, που χαρακτηρίζεται ως ένα πάρα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο. Επίσης, το λιμάνι υψηλών προδιαγραφών στο Πλατυγιάλι της Αιτωλοακαρνανίας θα βάλει την Δυτική Ελλάδα στο χάρτη του τουρισμού πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ εντάχθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις μία βιομηχανική μονάδα παρασκευής αιθανόλης στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Αυτά, μαζί με άλλα δύο τρία έργα, αθροίζουν 1,5 δισεκατομμύριο επενδύσεις, που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αλλά και εγγραφή της με αναβαθμισμένο ρόλο, στον ενεργειακό, στον βιομηχανικό και στον τουριστικό χάρτη της χώρας».