Η μεταρρυθμιστική ορμή την οποία είχε ζητήσει από τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου δυο χρόνια παίρνει σάρκα και οστά το τελευταίο διάστημα με τον ίδιο να πρωτοστατεί στην ανάδειξη έργων που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησής του όλα τα μέτωπα που κλείνουν, όλα τα έργα που δρομολογούνται ή μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, όλες οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται να αναδεικνύονται έτσι ώστε το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» να γίνεται πραγματικότητα.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κρήτη όπου υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του ΒΟΑΚ, που θα συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεγάλου έργου που πλέον ξεκινά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν μελέτες για την επέκταση προς τα ανατολικά, από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Σητεία ακούγοντας πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν.

Αυτό στο οποίο θέλει να δώσει έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έργα σαν αυτό μας φέρνουν πιο κοντά στην Ευρώπη και κυρίως ότι ως ισότιμα μέλη της ΕΕ και όχι ως παρίες κάνουμε χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ παράλληλα υπενθυμίζει πόσο κοντά φτάσαμε στην έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός δεν παύει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του να υπογραμμίζει ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορεί να επιστρέφει αυτό το πλεόνασμα της αναπτυξιακής πορείας προς τους πολίτες.

Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Η Παρασκευή επίσης ήταν μια σημαντική ημέρα καθώς ανακοινώθηκαν οι  παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Τις παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την δίωξη να ολοκληρώνεται σε δυο μήνες.
  • Την αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων. Και επίσης την αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
  • Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που κωλυσιεργούν, την  επικαιροποίηση, έως το τέλος Ιουλίου, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας.
  • Θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικα κέντρα.
  • Επισης, εγκατάσταση καμερών και θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία. Μάλιστα, σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία.

Παράλληλα με τα παραπάνω προγράμματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα, η διευκόλυνση της ανεύρεσης στέγης, η πάταξη της ανομίας σε κάθε εκδοχή της καθημερινότητας αλλά και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών παρακολουθούνται στενά από την κυβέρνηση και δεν μένουν απλές εξαγγελίες.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ όπου περισσότερα από 6.100 νοικοκυριά έχουν πλέον υπαχθεί σε αυτό με το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, να έχει αυξηθεί κατά 38,18%.