Μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα ως προς τη συμμόρφωση της με τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέπεμψε σε συνέντευξη, που παρεχώρησε νωρίτερα το πρωί στον ραδιοσταθμό SBS στην Αυστραλία και το δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να είναι η επισπεύδουσα ως προς την κύρωση των μνημονίων, που απορρέουν από τη συμφωνία. «Από εκεί και πέρα, η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί μία στρατηγική και στην εξωτερική πολιτική, που θέλουμε πάντοτε να είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη Συμφωνία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, βλέποντας ότι οι γείτονες μας, ενόψει και των εκλογών που είχαν, δεν είναι δεδομένο ότι θα σεβαστούν, ακόμη και το βασικό σημείο αυτής της συμφωνίας, που είναι η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, εμείς δεν θέλαμε να είμαστε επισπεύδοντες και βιαστικοί με το να ψηφίσουμε όλα τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς γιατί υπήρχε ο κίνδυνος, όπως και τελικά επιβεβαιωθήκαμε και δικαιωθήκαμε με την στρατηγική επιλογή μας, να φτάσουμε σε ένα σημείο που η άλλη πλευρά να μη σέβεται ούτε τα βασικά, ούτε αυτό που λέμε την πρώτη σελίδα ενός βιβλίου και εμείς να έχουμε πάει να διαβάσουμε όλο το βιβλίο.

Σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, να ήμασταν στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο Πρόεδρος του VMRO και κατά τα φαινόμενα Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχονται το πώς λέγεται το κράτος τους, να μην αναγνωρίζουν το βασικό σημείο μιας συμφωνίας και εμείς να είχαμε ψηφίσει τα πάντα, και τα τρία μνημόνια, ένα εκ των οποίων, για να καταλάβουμε για τι συζητάμε, αναφέρεται και στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή, να απωλέσουμε κάθε διαπραγματευτικό μας όπλο. Εμείς τι λέμε; Υπάρχει μια συμφωνία, η οποία έχει κυρωθεί, έχει ψηφιστεί και δεσμεύει τα δύο κράτη.

Πρέπει να δείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, να τη σεβαστούν, ακόμη κι αν εμείς είχαμε εκφράσει τις αντιθέσεις μας και, από εκεί και πέρα, εμείς εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε αρχικά τις εξελίξεις και να κάνουμε τα δέοντα. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, είναι προφανές ότι εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την άλλη πλευρά, χωρίς να ασκήσουμε οτιδήποτε προβλέπεται. Αλλά, προσέξτε, εμείς δεν θέλουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες, εμείς δεν θέλουμε να λαϊκίσουμε και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε πρόσκαιρα ψήφους. Σεβόμαστε τη συνέχεια των κρατών, σεβόμαστε μια κυρωθείσα συμφωνία, την οποία εμείς είχαμε καταψηφίσει, αλλά δεν πρόκειται να είμαστε περισσότερο πρόθυμοι και επισπεύδοντες απ’ ότι η άλλη πλευρά».

Ο κ. Μαρινάκης εξήρε τη σημασία του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο, καθώς και την αξιοποίηση της Ομογένειας για την ανάδειξη θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε ότι και με την καθιέρωση της σημαντικής μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση στοχεύει αφ ενός στη διευκόλυνση των ομογενών μας ως προς την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και αφ ετέρου στην ενίσχυση της συμμετοχής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί μέσω της Ευρωκάλπης να επαναβεβαιωθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ