«Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική ευημερία» ήταν οι λέξεις που τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο.

Είπε ακόμα ότι το συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Έκανε αναφορά στο όραμα του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή και τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε μεγάλα και τολμηρά βήματα».

Δείτε την ομιλία:

Αναφέρθηκε σε όλους τους πρώην προέδρους λέγοντας ότι κάθε ένας από αυτούς έγραψε την δική του ιστορία. Όλοι τους κατέθεσαν τον εαυτό τους στη Νέα Δημοκρατία και τον τόπο, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν γραφτό να παρακολουθήσει την πορεία όλων των προέδρων και μίλησε για την επιρροή που άσκησε στον ίδιο ο Παύλος Μπακογιάννης. «Η Νέα Δημοκρατία είναι κομμάτι τους εαυτού μας και η κοινωνία κομμάτι του δικού της κορμού. Το κόμμα μας με την ψήφο των Ελλήνων ανέλαβε να κλείσει τις πληγές το 2019 μιας πολυετούς δοκιμασίας. Η πορεία προς το αύριο», σημείωσε «είναι χτισμένη πάνω σε όσα ζήσαμε χθες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμπόδια της πρώτης 4ετιας. «Οικονομία διαλυμένη, ανοικτά σύνορα, μεταναστευτικό, φυσικές καταστροφές, πανδημία, αλλά η εθνική ρότα άλλαξε και βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά προόδου», είπε.

Δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα γίνονται καλύτερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά σημείωσε αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε παράδεισος. Ξέρω ότι η ακρίβεια πιέζει αλλά κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια. Και έκανε ειδική αναφορά στα μόνιμα μέτρα τα οποία γίνονται ανάχωμα στην ακρίβεια.

Αυτό πρεσβεύει η ΝΔ της ελεύθερης οικονομίας, προστατεύοντας τους ασθενείς. Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς ασφαλή κοινωνία. Ούτε οικονομία και κοινωνία χωρίς ελευθερία, ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σαν κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις, είπε.

«Πρέπει να το πούμε ανοικτά ότι το να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία και να πουλάς κηραλοιφές σημαίνει πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», τόνισε εξαπολύοντας τα βέλη του στον Κυριάκο Βελόπουλο.

Κάναμε τα λάθη ορμή για να γίνουμε καλύτεροι και τα εμπόδια, εφόδια

Δήλωσε περήφανος για το κόμμα του που θα παραμείνει ένα κόμμα βαθιά λαϊκό και κοινωνικό. «Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο» είπε και τόνισε ότι «η ΝΔ είναι η μόνη δημοκρατική παράταξη όλων των Ελλήνων».

«Ο ρεαλισμός είναι η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό και η τολμηρή ανανέωση ιδεών και στελεχών κάνει τη ΝΔ την ευρύτερη κοίτη που συναντώνται πολλές δυνάμεις». «Η προσαρμοστικότητα», τόνισε «είναι στα χαρακτηριστικά μας. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις και βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ».

Δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ ήταν η πιο ανθεκτική παράταξη από όλες και έχουμε επίσης την γενναιότητα της αυτοκριτικής. Κάναμε τα λάθη ορμή για να γίνουμε καλύτεροι και τα εμπόδια, εφόδια. Βάζοντας το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα και την πατρίδα πάνω από το κάθε κόμμα. Γι αυτό είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την Ευρώπη, είπε. 

Καλούμαστε να ξεριζώσουμε παθογένειες δεκαετιών

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να σκεφτούν όλοι ότι στην μεταπολίτευση δεν ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις υψίστης σημασίας. Μίλησε για ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν ένα διαχρονικό φρένο και είπε ότι αυτές τις παθογένειες δεκαετιών καλείται να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία της ΝΔ. Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν μερικούς αλλά θα συνεχιστούν και θα ωφελήσουν τους πολλούς, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα που η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα και οι εξαγωγές αυξάνονται όπως και η μεταποίηση και ο τουρισμός στον πρωτογενή τομέα διεκδικούμε μια πιο ευέλικτη πολιτική στην ΕΕ για να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.

Τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται κοινωνικό έργο, υπογράμμισε.

Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί!

Χρειαζόμαστε χρόνο και επίπονη και σκληρή δουλειά είπε ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το δημόσιο και να εξαλειφθεί ο ωχαδερφισμός. Η αστυνομία δεν παύει να εξιχνιάζει εγκλήματα αλλά η παρανομία είναι ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες της το ίδιο και το μπούλινγκ και η βία κατά των γυναικών. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αλλά και αυτό που διανύσαμε.

Οι βιβλιοθήκες εξορίζουν τις βαριοπούλες

Η μάχη με το βαθύ κράτος και την κουλτούρα τη έλλειψης ενσυναίσθησης είπε έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Τα περιπολικά πρέπει αν γίνονται και ταξί για να μεταφέρουν τον πολίτη. Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα αλλά πρέπει να έχουν και την δική μας υποστήριξη αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Απέναντί μας απέναντί μας ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «απέναντι δεν υπάρχει η αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων αλλά των υπαρκτών προβλημάτων». Τόνισε ακόμα ότι οι πολίτες μας ζητούν να λύσουμε τα προβλήματα χωρίς αλαζονεία και γι’ αυτό η πολιτική σταθερότητα είναι ζητούμενο.

Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα. Είναι μια μάχη με ευρωπαϊκό και εθνικό αποτύπωμα.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι απέναντί μας είναι ένας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος προσβάλλει την δημοκρατία και τους θεσμούς αφήνοντας υπονοούμενα για νοθεία. Ακολουθώντας τον προκάτοχό του τάζει γιατί όπως φαίνεται το λεφτόδεντρο δεν έχει μαραθεί ακόμα. Απέναντί μας έχουμε και έναν δεύτερο πρόεδρο που βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου και μερικές ακραίες φωνές όπως ένας τηλεθαυματοποιός.

Καπηλεύονται στο εξωτερικό έναν μεγάλο πόνο όπως αυτό των Τεμπών και τον κάνουν κομματικό εργαλείο. Είναι μοιραίοι, κυνικοί και αδίστακτοι.

Όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί.

Εχουμε μια υποχρέωση να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τις σκέψεις των πολιτών. Αυτό θα είναι κατάντια. Σχεδιάζουν ένα κλίμα από το παρελθόν με χυδαία τοξικότητα. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι. Στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποιος έχει δυνατή φωνή στους συσχετισμούς των Βρυξελλών. Γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι καθιέρωσαν τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Δηλώνω πρώτος παρών στην προεκλογική εκστρατεία 

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι στο ευρωψηφοδέλτιο συγκεντρώνονται πρόσωπα από κάθε επάγγελμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Όσοι σκέφτονται ψήφο διαμαρτυρίας τους λέω ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά αψήφιστη», τόνισε.

«Στο εξής πρέπει να απαντάμε στον μηδενισμό απαντώντας στα πολλά που έχουν γίνει και να αντιτάσσουμε την αυτοπεποίθηση στη μιζέρια. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν όχι στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ναι στην σταθερότητα, την συνέχεια και την σιγουριά».

Και τόνισε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το 2015 βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αυτή η παράταξη ήταν η καρδιά των μεγάλων ρευμάτων της προόδου.

Κλείνοντας είπε: δηλώνω πρώτος παρών στην ωραία μας εκστρατεία. Ως πρωθυπουργός έχω ισχυρή εντολή να πάω την Ελλάδα εκεί που την αξίζει. Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω δσμευθεί και υπογράψει συμφωνία αλήθειας η παράταξή μας να γνωρίζει μόνο νίκες.

Θα μείνω πιστός και στις δυο αποστολές μου, τόνισε.