Όσοι αρνούνται την ισότητα στο γάμο, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι με τη θέση τους αυτή αποδυναμώνουν τον ισχυρότερο κοινωνικό δεσμό, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως πρόσθεσε, η ενίσχυση του γάμου συνιστά και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Πώς είναι δυνατόν σήμερα, το 2024, να αποκλείουμε ανθρώπους από την επιθυμία τους να διακηρύξουν, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι θέλουν να πορευτούν μαζί; Πώς είναι δυνατόν να αποκλείουμε συμπολίτες μας από τον σημαντικότερο θεσμό κοινωνικής ζωής, στον οποίο οι ίδιοι επιθυμούν να ενταχθούν;», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Όσοι αρνούνται τη δυνατότητα αυτή στα ομόφυλα ζευγάρια, ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να προστατεύσουν το θεσμό του γάμου. Όμως κάνουν λάθος. Με τον τρόπο αυτό, αποδυναμώνουν το θεσμό του γάμου, εξωθώντας μια μερίδα πολιτών σε άλλες μορφές σχέσης, ενισχύοντας νομικούς δεσμούς που είναι πιο χαλαροί και δεν έχουν την ισχυρή δεσμευτική ισχύ που έχει ο γάμος. Αναφέρομαι στο σύμφωνο συμβίωσης».

Διαρκώς, το τελευταίο διάστημα, είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, «ακούμε το ερώτημα ‘δεν αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης;’. Όχι δεν αρκεί, για λόγους αξιακούς αλλά και πρακτικούς. Ο γάμος είναι το θεμέλιο της οικογένειας και η οικογένεια είναι η βάση της συνεκτικής μας κοινωνίας. Ενισχύοντας το γάμο λοιπόν, ενισχύουμε και την κοινωνική συνοχή».

Το Σύμφωνο Συμβίωσης, ανέφερε, επιτρέπει να έχουμε χαλαρές σχέσεις και ως τέτοιο, αν το ενισχύαμε και θα φτιάχναμε ένα δαιδαλώδες νομοθέτημα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που θα διασφαλίσουμε τώρα με το νομοσχέδιο, και θα το ακολουθούσαν περισσότερα ετερόφυλα ζευγάρια, και έτσι ο θεσμός του γάμου θα υποσκάπτονταν.

«Πρέπει ο θεσμός του γάμου να μείνει ισχυρός και να συμπεριλάβουμε σε αυτόν όλους όσους θέλουν να δηλώσουν την πίστη τους σε αυτό το θεσμό, με όλα τα χαρακτηριστικά, τις συνέπειες και τις καταδηλώσεις που συνεπάγεται», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.