Κάλεσμα στους βουλευτές που είναι ομοφυλόφιλοι να το δηλώσουν ανοικτά, προκειμένου να μάθουν όλοι τους λόγους για τους οποίους είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απηύθυνε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Γιατί δεν ρωτάμε πόσοι εδώ μέσα στην αίθουσα είναι ομοφυλόφιλοι; Για να ξέρουμε δηλαδή πώς θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο. Να ξέρουμε αν ψηφίζουμε υπέρ των δικών μας προτεραιοτήτων και επιθυμιών ή υπέρ του ελληνικού λαού. Γιατί αν π.χ. εγώ είμαι εφοπλιστής και βουλευτής και έρθω εδώ να ψηφίσω υπέρ των φοροαπαλλαγών, θα είναι διαπλοκή. Ας βγουν λοιπόν επισήμως όλοι οι βουλευτές και να πουν “είμαι αυτό ή το άλλο”. Για να ξέρουμε ποιοι και γιατί θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν με αφορμή αναφορά του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρου Μπιμπίλα, περί «γκέι παπάδων».

Οι αναφορές Βελόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, που παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο τόνισε: «Είπε ο Βελόπουλος ότι, αν κάποιος βουλευτής είναι ομοφυλόφιλος, να το δηλώσει, γιατί λέει ότι έχει έννομο συμφέρον με το νομοσχέδιο για τον γάμο, όπως θα είχε ένας βουλευτής-εφοπλιστής αν ερχόταν νομοσχέδιο για τη ναυτιλία. Τι είναι αυτά που ακούμε; Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει σε ποια αίθουσα βρίσκεται. Να ανακληθεί στην τάξη και να διαγραφούν από τα πρακτικά τα όσα είπε».

Από την πλευρά του ο κ. Μπιμπίλας διευκρίνισε πως το περί γκέι παπάδων «δεν το είπα από το βήμα της Ολομέλειας, αλλά σε μια στιγμή έντασης. Οι ηθοποιοί έχουν δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να είναι άθρησκοι και να είναι το ίδιο πατριώτες. Είμαι άθρησκος αλλά το ίδιο Έλληνας με τον κ. Βελόπουλο και θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μου».