Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά με το πρώτο σοβαρό κύμα κακοκαιρίας να είναι προ των πυλών, με τους αγρότες να πληθαίνουν στα μπλόκα και να ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με την πανεπιστημιακή κοινότητα να περιμένει την έκβαση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα με αφορμή τις καταλήψεις.

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Διαρκείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν από το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να «χτυπήσει» από απόψε τη χώρα. Ειδικά για την Αττική έχει σημάνει συναγερμός, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα σαν αυτά που συνέβησαν τέτοιες ημέρες τον Ιανουάριο του 2022 με χιλιάδες οδηγούς να εγκλωβίζονται στην Αττική Οδό.

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι πολύ αυστηρά και παρακολουθούνται συνεχώς τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία αλλάζουν διαρκώς.

Ήδη, υπάρχουν συστάσεις για προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Από χθες στις 22:00 ξεκίνησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών. Επίσης, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 απόψε τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Καμία ένταση με τους αγρότες

Χθες το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου για μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και σε αυτή κυριάρχησε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Με τα μπλόκα να αυξάνονται στις εθνικές οδούς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διάλογο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για όλα όσα έχουν γίνει όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές αγρότες.

Μεταξύ άλλων ειδικά για το θέμα αυτό τονίστηκε ότι μέχρι στιγμής συνολικά, έχουν κατατεθεί 2.327 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου και 30.048 δηλώσεις απώλειας φυτικής παραγωγής.

Έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή (133,5 εκατ. ευρώ σε 33.000 δηλώσεις που καλύπτουν το 90% των καλλιεργειών των δηλωθέντων στρεμμάτων) και ζωικό κεφάλαιο (16,5 εκατ. ευρω σε 2.100 δηλώσεις).

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε καταβλήθηκαν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή, και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή).

Η εξόφληση αναμένεται να γίνει έως 30 Ιουνίου 2024 ενώ η ΕΕ έχει δώσει περιθώριο τετραετίας.

Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά την αναγκαία άδεια από την ΕΕ.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τον αρμόδιο υπουργό να καλεί τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να συζητήσουν και να ακούσει από πρώτο χέρι τα αιτήματά τους. Οι αγρότες από την άλλη ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους έως την Πέμπτη που ξεκινά και η έκθεση Agrotica.

Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια

Οι Πρυτάνεις όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας συνέρχονται σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα καταλήψεων ενόψει και της νομοθέτησης έως το τέλος Φεβρουαρίου των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια τέτοια μεταρρύθμιση στην παιδεία.

«Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη, πρόσθεσε και η κυβέρνηση όποτε κληθεί θα επιβάλλει το νόμο, εμείς δεν θέλουμε συγκρούσεις, θέλουμε τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά και οι εξεταστικές να γίνονται στην ώρα τους».

Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων βασικό θέμα θα είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο οι εξεταστικές στα πανεπιστήμια να διεξαχθούν εξ αποστάσεως, κατόπιν παρότρυνσης και του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, εκτιμάται πως θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Με την εγκύκλιο που έχει ήδη εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.