Πέντε στόχους θέτει το κυβερνητικό επιτελείο για τη νέα χρονιά προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να βρίσκεται σε θετική τροχιά και με λελογισμένη δημοσιονομική διαχείριση να επιστρέφει, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός το μέρισμα της ανάπτυξης στους πολίτες.

Έτσι, οι προκλήσεις για το 2024 αφορούν στην ανθεκτικότητα στις διεθνείς κρίσεις, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και  την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στο παλμαρέ της κυβέρνησης βρίσκεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το ρεκόρ των άμεσων επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα.

Η είδηση για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποίησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Για μεγάλη εθνική επιτυχία μίλησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης καθώς η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει πιο ψηλά και οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15%, ενώ η κοινωνική πολιτική θα αποτελέσει προτεραιότητα με εισοδηματικές αυξήσεις και επιπλέον δαπάνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Όπως είπε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 750 εκατομμύρια plus έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2024 και κατευθύνονται στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς.

Τι έρχεται τη νέα χρονιά

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2024  στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των εσόδων χωρίς επιβολή νέων φόρων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ενώ μεταξύ των φιλολαϊκών μέτρων που προωθούνται είναι τα εξής:

· αύξηση σε μισθούς του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις κατά 3%

· αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά

· επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

· μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

· μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη

· κατάργηση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και

· της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους

· μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

Το ζητούμενο όμως που παραμένει είναι αν φτάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.  Δεν είναι λίγοι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν στα μέσα του μήνα μισθούς και συντάξεις να εξανεμίζονται, καθώς οι τιμές των τροφίμων, τα καύσιμα αλλά και οι ανελαστικές ανάγκες κοστίζουν πολύ ακριβά. Η εξίσωση για την κυβέρνηση είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ωστόσο αυτό δεν γίνεται ακόμη αισθητό στην πραγματική οικονομία.