«Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όπου κι αν κατοικούν, δεν χρειάζεται επίκληση καμίας δικαιολογίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λόγω της μεγάλης αποχής στην εκλογική διαδικασία, όχι μόνο των αυτοδιοικητικών αλλά και των εθνικών εκλογών, απάντησε πως «ειπώθηκαν πολλές κουβέντες για την αποχή, νομίζω πως η επιστολική ψήφος είναι θεσμική λύση και θα ενισχύσει τη συμμετοχή. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται διεθνώς και θα αποτελέσει κίνητρο».

Και συνέχισε: «Αν κάποιος έχει επιλέξει επιστολική ψήφο, δεν θα μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα. Με μία εξαίρεση την οποία εισαγάγουμε, γιατί κάποιος μπορεί να μην πρόλαβε ή να μετάνιωσε. Όποιοι εκλογείς έχουν εγγραφεί στην επιστολική ψήφο και δεν έχει παραληφθεί ως τις 5 η ώρα του Σαββάτου ο φάκελός τους από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί, τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα».

Σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, η διαδικασία είναι απλή και δοκιμασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, απλώς το ψηφοδέλτιο θα είναι λίγο διαφορετικό απ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «δεν θα υπάρχει κανένα κόστος που να βαραίνει τους εκλογείς. Σαράντα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, μέχρι τις 28 Απριλίου 2024 δηλαδή, οι πολίτες θα πρέπει να συνδεθούν με τους κωδικούς του TAXIS στον gov.gr και να υποβάλλουν αίτηση ώστε να εγγραφούν στη διαδικασία επιστολικής ψήφου».