Μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η σημερινή καθώς χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος ανά την Ελλάδα θα κληθούν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο, ανάμεσα στην πολύπειρη Έφη Αχτσιόγλου και του νεοφερμένο Στέφανο Κασσελάκη με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα τον εξ Αμερικής νεαρό επιχειρηματία.

Η κ. Αχτσιόγλου έχει προγραμματιστεί να προσέλθει στην κάλπη γύρω στις 11:00 το πρωί, στο θα προσέλθει στην ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα του δημαρχείου Αιγάλεω (Ιερά Οδός 364), ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης μία ώρα αργότερα, στις 12:00 το μεσημέρι, στο εκλογικό κέντρο του Πολιτιστικού Κέντρου Γαλαξίας, στη Νέα Σμύρνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, επίσης στις 12:00 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Θέρμης (Ταβάκη 8, Θέρμη) όπου και θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στον σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα έχουν τελικά:

– Όσοι και όσες ψήφισαν στον πρώτο γύρο της 17ης Σεπτεμβρίου.

– Όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο μελών του κόμματος, ανεξάρτητα εάν προσήλθαν την περασμένη Κυριακή στις κάλπες.

Οι μόνοι που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα είναι όσοι γράφτηκαν από το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου και ένθεν.

Επί της διαδικασίας, οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 20:00, ενώ αυτή τη φορά ακόμη κι αν υπάρχει αυξημένη προσέλευση, το τελικό αποτέλεσμα να γίνει γνωστό νωρίς, γύρω στις 22:00, αφού η εφορευτική επιτροπή θα κληθεί να καταμετρήσει τις ψήφους μονάχα δύο προσώπων.

Το κύριο ερώτημα που πλανάται τώρα πάνω μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης ή εάν εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου και εάν διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος.

Τί θα συμβεί εάν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Μια επικράτηση του κ. Κασσελάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα και προφανώς θα πρέπει να αποδείξει, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, εάν θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας καθώς επίσης και εάν τελικά θα τον «διευκολύνει» ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ούτως ώστε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού.

Μένει επίσης να φανεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος την Έφη Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα κάνει πράξει τα όσα έχει πει περί ενότητας, μετά τις σπόντες, έως και ευθείες βολές, που πέταξε ο ένας στον άλλον την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα η συνύπαρξη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη με την κα Αχτσιόγλου, όσο με τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της και μπορεί να μην δεχθούν εύκολα την ήττα. Αυτό ενδεχομένως θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η διαφορά νίκης του κ. Κασσελάκη. Εάν είναι μικρή, τότε οι εντάσεις δεν θα λείψουν.

Παράλληλα ο νεαρός πολιτικός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Νίκος Παππάς που ήταν επίσης υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, αλλά μετά την ήττα του τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραβευτεί ενδεχομένως με το να προταθεί για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τί θα συμβεί εάν νικήσει η Έφη Αχτσιόγλου

Προφανώς θα πρόκειται για μια νίκη όχι μόνο της ίδιας, που ανέτρεψε το δυσμενές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και των στελεχών που πίστεψαν στην ίδια και συντάχθηκαν μαζί της, όπως οι μετέχοντες στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν και εκείνος υποψήφιος στον πρώτο γύρο.

Με τη νίκη της, λύνεται άμεσα το πρόβλημα της εκπροσώπησης στη Βουλή σε επίπεδο προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η κ. Αχτσιόγλου είναι ήδη βουλευτής, εν αντιθέσει με τον κ. Κασσελάκη. Η πρώην υπουργός θα επιχειρήσει να τείνει χείρα φιλίας προς την απέναντι πλευρά, αυτή του μέχρι σήμερα αντιπάλου της, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση ίσως κάποια στελέχη όπως είναι ο κ. Πολάκης. Σε θέσεις κλειδιά όμως δεν πρόκειται να βάλει υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.

Θα επιλέξει στελέχη από τη δική της ομάδα, όπως είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η νέα πρόεδρος θα καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, διακριτό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών του επόμενου καλοκαιριού σε πρώτη φάση και των εθνικών εκλογών ακολούθως, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.