Με στόχο να κινητοποιήσει άμεσα ευρωπαϊκούς πόρους που θα λειτουργήσουν ως «ομπρέλα» για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας από τη θεομηνία ταξιδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο, συνοδευόμενος από 5 υπουργούς, όπου και θα συναντηθεί διαδοχικά το πρωί, πρώτα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα (10.30 ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία και διατηρεί εξαιρετική σχέση, καθώς είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στο σπίτι του στην Κρήτη. Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», ωστόσο ερωτηθείς για το πόσο σύντομα θα φτάσει στη χώρα μας η χρηματοοικονομική αυτή βοήθεια της Ε.Ε απάντησε πως κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, προσθέτοντας ότι το 2024 η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές που ξεπερνούν σε πρώτη «ανάγνωση» τα 2,1 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να βρεθούν χρήματα, κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πόσο «γαλαντόμα» θα αποδειχθεί η Ε.Ε. γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αποδείχθηκε φειδωλή στις «παροχές». Για παράδειγμα όταν η ζημιά στον Ιανό εκτιμήθηκε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια της πίεσης που υπάρχουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί όπως είπε: «ο Έλληνας φορολογούμενος να επωμισθεί το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».

Κλείνει μέτωπα στο εσωτερικό

Με την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την αντικατάστασή του από τον Χρήστο Στυλιανίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα που δεν συνάδουν με τη γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης που είναι: «λίγα λόγια και πολύ δουλειά». Η δήλωση του πρώην υπουργού που εξίσωνε το θύμα με το θύτη στο τραγικό περιστατικό με τον 36χρονο Αντώνη στο Blue Horizon προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «αναπόφευκτη και ορθή» παραίτηση.

Ωστόσο, φαινόμενα αρρυθμίας εμφανίζονται και σε άλλα υπουργεία και για το λόγο αυτό έχει διαμηνυθεί στους υπουργούς ότι όλα «σκανάρονται» και ουδείς βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η οποία προσπαθεί να βρει βηματισμό μετά την φονική κακοκαιρία στο στόχαστρο μπαίνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς σε δεύτερο χρόνο, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «θα διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν». Ερωτηθείς μάλιστα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πώς αξιολογεί η κυβέρνηση το έργο του υπουργού Βασίλη Κικίλια, η απάντηση πως «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» και αυτό είναι μια διαρκής διαδικασίας που «οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «παράθυρο» για την έξοδό του υπουργού από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr δυσαρέσκεια υπάρχει για χειρισμούς και καθυστερήσεις, ωστόσο αυτό που υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι τώρα προέχει η «μάχη» στο πεδίο και η αποκατάσταση των πληγέντων.

«Γράφουν και σβήνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ

Η φονική κακοκαιρία ανέτρεψε και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε επίπεδο πολιτικού αφηγήματος για την επόμενη τετραετία αλλά και δέσμης μέτρων στήριξης για τους πολίτες. Πριν ξεσπάσουν οι πλημμύρες και βυθίσουν πόλεις και χωριά κάτω από τις λάσπες το κεντρικό πολιτικό μήνυμα ήταν ρήξη με το κατεστημένο και διάλυση των χρόνιων παθογενειών. Τώρα όλα προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην ομιλία του το προσεχές Σάββατο στην αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας και τα μέτρα πρόληψης, ενώ το οικονομικό επιτελείο ξαναγράφει τη «συνταγή» των μέτρων με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια εξασφαλιστούν, τόσο λιγότερο θα πιεστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος διαθέτει μεν το ποσό του 1 δισ. € ως αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες, εάν αυτό όμως χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου, τότε «αφαιρεί» από έξτρα παροχές.