Οι τεράστιες πληγές που έχουν ανοίξει οι καταστροφικές πλημμύρες θέτουν σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και το χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ομιλία του ξαναγράφεται από την αρχή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όλα τα μέτρα τα οποία βρίσκονταν στο ούτως ή άλλως μικρό καλάθι της ΔΕΘ επανεξετάζονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε η επέκταση του market pass για ένα ακόμη δίμηνο έως το τέλος του έτους, ούτε καν η χορήγηση έκτακτου επιδόματος 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα ενώ φαίνεται να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος Χριστουγέννων 250 ευρώ σε ευάλωτους όπως έγινε πέρυσι.

Αντίθετα, δεν τίθεται ζήτημα ανατροπών για τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, οι αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Τα μέτρα αυτά είχαν περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη θα εφαρμοστούν κανονικά χωρίς αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Οσον αφορά σε πρόσθετα μέτρα στήριξης, όλα θα εξαρτηθούν από το κόστος της καταστροφής και τη βοήθεια που θα λάβει η κυβέρνηση από την Κομισιόν. Μια πρώτη ανεπίσημη εκτίμηση ανεβάζει το κόστος της επόμενης μέρας της καταστροφής ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα επιμεριστεί σε βάθος διετίας ενώ άμεσα το κόστος των επιχορηγήσεων για κατεστραμμένες κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Ζήτημα χρημάτων δεν υπάρχει καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αγγίζουν τα 34 δισ. ευρώ, αντίθετα όμως υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος θεωρείται αδιαπραγμάτευτος. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, το αφήγημα της ολικής επαναφοράς θεωρείται κρίσιμο να επιβεβαιωθεί και από τις επικείμενες αξιολογήσεις της Moody’s, της Standard &Poor’s και της Fitch σταδιακά από την ερχόμενη Παρασκευή και έως την 1η Δεκεμβρίου. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ , χωρίς πρόσθετα μέτρα, με τον στόχο όμως να έχει τεθεί επισήμως στο 0,7% του ΑΕΠ. Τώρα έχει μείνει μόνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.