Η Λουκρέσια Μαρτέλ από την Αργεντινή, μια από τις πιο σημαντικές Λατινοαμερικάνες σκηνοθέτιδες, θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 76ου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών.

«Είναι τιμή, ευθύνη, χαρά να μετάσχω σε αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου, της τεράστιας ευχαρίστησης της ανθρωπότητας να κατανοήσει η ίδια τη φύση», δήλωσε η διεθνούς φήμης κινηματογραφίστρια, μετά την ανακοίνωση.

Με καταγωγή από τη Σάλτα της βόρειας Αργεντινής, η 52χρονη Λουκρέσια Μαρτέλ έχει κάνει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους: «Zama» (Ζάμα, 2017),  «La Cienaga» (Ο Βάλτος, 2001), «La Nina Santa» (Το Άγιο Κορίτσι, 2003), «La mujer sin cabeza» (Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι, 2008). Μάλιστα, οι δυο τελευταίες αυτών των ταινιών παρουσιάστηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα, του Φεστιβάλ των Καννών.

«Τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους ταινίες και άλλες πέντε μικρού μήκους, μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια, έκαναν τη Λουκρέσια Μαρτέλ τη σημαντικότερη μεταξύ των λατινοαμερικανών σκηνοθετών και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθυντής της Μόστρα,  Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

«Στις ταινίες της, η πρωτοτυπία της στιλιστικής της αναζήτησης και η δύναμη της σκηνοθεσίας της υπηρετούν μια κοσμοαντίληψη χωρίς συμβιβασμό, αφιερωμένη στην εξερεύνηση των μυστηρίων της γυναικείας σεξουαλικότητας, της δυναμικής των ομάδων και των τάξεων», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιτροπή της οποίας θα προεδρεύσει η Λουκρέσια Μαρτέλ, θα αποτελείται από εννέα προσωπικότητες της Έβδομης Τέχνης και του πολιτισμού και θα απονείμει οκτώ βραβεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα σε αυτά τα βραβεία είναι και ο Χρυσός Λέοντας.