Έπειτα από μια καριέρα-ρεκόρ 33 ετών, ο διάσημος Αμερικανός τηλεοπτικός χιουμορίστας Ντέιβιντ Λέτερμαν αποχαιρέτισε χθες βράδυ τη μικρή οθόνη.

Στα 68 του, παρουσίασε στο CBS το υπ΄αριθμόν 6.028 και τελευταίο «Late show», μία τηλεοπτική εκπομπή χαρακτηριστικά αμερικανική, στο τελευταίο μέρος της οποίας ανακάτεψε μονολόγους, συνεντεύξεις και σεκάνς περισσότερο ή λιγότερο εξωφρενικές.

Η τελευταία του εκπομπή ξεκίνησε με μία σύντομη αλληλουχία σκηνών όπου τέσσερις πρόεδροι –ο Τζορτζ Μπους, ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα– εμφανίζονται να επαναλαμβάνουν την ιστορική φράση του Τζέραλντ Φορντ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1974: «Αγαπητοί μου συμπατριώτες, ο μακρύς εθνικός μας εφιάλτης τελείωσε». «Ο Λέτερμαν βγαίνει στη σύνταξη», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, όρθιος δίπλα στον ηθοποιό. «Αστειεύεστε;» απάντησε δήθεν στα σοβαρά ο Λέτερμαν.

Ο ηθοποιός Τζέρι Ζάινφιλντ, οι κωμικοί Κρις Ροκ, Στιβ Μάρτιν, Τίνα Φέι, Άλεκ Μπόλντουιν, Τζούλια Λιούις-Ντρέιφους, Τζιμ Κάρεϊ και Μπιλ Μάρεϊ, η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Ουόλτερς και ο ποδοσφαιριστής του αμερικανικού φούτμπολ Πέιτον Μάνινγκ έκαναν μια βόλτα μέχρι το θέατρο Εντ Σάλιβαν όπου ο Λέτερμαν ηχογραφούσε όλες τις εκπομπές του στη Νέα Υόρκη.

Συνέθεσαν τη «λίστα των δέκα» πραγμάτων που «ήθελαν πάντα να πουν στον Ντέιβ».
Το ροκ συγκρότημα Foo Fighters ήταν παρόν επίσης στη γιορτή αυτό το βράδυ κατά το οποίο μεταδόθηκαν επίσης εκ νέου πολλά αποσπάσματα από παλαιότερες εκπομπές.

Και οι φαν του Λέτερμαν τον επευφήμησαν όρθιοι για πολύ ώρα.
Προς το τέλος, αφήνοντας για λίγο να φανεί η συγκίνησή του, ο κωμικός, που είχε ανακοινώσει πέρυσι την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί, τους ευχαρίστησε καθώς και την ομάδα του, τη σύζυγό του και τον 11χρονο γιο του, που ήταν παρόντες στην αίθουσα.

Και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχο του Στίβεν Κόλμπερτ, 51 ετών, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

«Πιστεύω πως θα κάνει θαυμάσια δουλειά», είπε.
Για τις 6.000 και πλέον εκπομπές του, εξομολογήθηκε: «Μπορώ να σας πω πως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των εκπομπών ήταν τίποτα».
Σαρκαστικός, ασεβής, απρόβλεπτος και κατά περίπτωση ανελέητος στις συνεντεύξεις που έπαιρνε, ο Ντέιβιντ Λέτερμαν ξεκίνησε το 1982 από το NBC προτού περάσει στο CBS το 1993, όταν το NBC προτίμησε τον Τζέι Λένο για το «Tonight Show».

Τέλος μιας εποχής
Εκείνη την εποχή έφερε την επανάσταση στο αμερικανικό τηλεοπτικό χιούμορ και μία ολόκληρη γενιά Αμερικανών απέκτησε τη συνήθεια να πηγαίνει για ύπνο πολύ αργά, ώστε να μην χάσει τίποτε από τις πλάκες του που έφθαναν μερικές φορές μέχρι τα άκρα, και από τις συνεντεύξεις του που ήταν επίτηδες προκλητικές. Το κοινό του μεγάλωσε μαζί του και η αναχώρησή του γιορτάστηκε ως το τέλος μιας εποχής.

Στις αρχές του μήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε έρθει στο πλατό του, αστειευόμενος για το γεγονός ότι θα έχουν σύντομα τον χρόνο να παίζουν μαζί ντόμινο. Η Όπρα Γουίνφρι, ο Τζορτζ Κλούνι, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Άνταμ Σάντλερ, ο Αλ Πατσίνο και ο Μπιλ Κλίντον πέρασαν από κει την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τομ Χανκς, ο Μπιλ Μάρεϊ και ο Μπομπ Ντίλαν ήταν εκεί την εβδομάδα αυτή.

Φόροι τιμής «κολακευτικοί, που προκαλούν αμηχανία και γεμίζουν ικανοποίηση», σχολίασε χθες βράδυ ο Λέτερμαν, προειδοποιώντας [τους] «να κρατήσουν κάτι για την κηδεία».

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε 67 υποψηφιότητες για τηλεοπτικά βραβεία Έμι και κέρδισε 12.
Ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά κωμικών ηθοποιών, που σταδιακά πήραν τη σκυτάλη βασιζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που ο Λέτερμαν δεν ήλεγχε: ανάμεσά τους, ο Τζίμι Φάλον, 40 ετών, ο Τζίμι Κίμελ, 47 και ο Σεθ Μάιερς, 41 ετών.

«Δεν με πέταξαν έξω», είχε ομολογήσει πρόσφατα στους New York Times. «Είμαι 68 ετών. Αν ήμουν 38, πιθανότατα θα συνέχιζα να κάνω την εκπομπή».

Δεν αποκάλυψε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη σύνταξη, αστειευόμενος κατά την τελευταία του εκπομπή πως θα ανεβάσει ένα νούμερο με λευκές τίγρεις στο Λας Βέγκας.