Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να αφήσεις μια σειρά που σημειώνει ανεπανάληπτη επιτυχία.

Είναι ωστόσο απείρως χειρότερο να την αφήσεις να βαλτώσει, χαντακώνοντας τη δόξα της. Και θυμώνοντας φυσικά το φανατικό κοινό της!

Τι να πεις όμως, το έχουμε δει τόσες και τόσες φορές που δεν μας κάνει πια εντύπωση. Σε κάνει πάντως να αναρωτιέσαι κάθε φορά γιατί δεν την άφησαν να πεθάνει στον κολοφώνα της; Τρέχοντας μετά να την κόψουν όταν δεν την έβλεπε πια κανείς;

Κι αυτό είναι δυστυχώς ένα κοινό τέλος για τις καλύτερες σειρές εκεί έξω, πως τραβάνε πάρα πολύ, η ποιότητα πέφτει, τα αστέρια φεύγουν και η υπόθεση γίνεται εξόχως αναληθοφανής μπας και τσιμπήσει κανείς.

Μόνο που δεν τσιμπάει κανείς. Ούτε καν οι κολλημένοι φαν. Δεν είναι βλέπετε όλες οι σειρές σαν τα «Friends», που ακόμα και στον 10ο κύκλο τους προκαλούσαν αβίαστα το γέλιο. Τότε ήταν που οι σεναριογράφοι συνειδητοποίησαν πως στέρεψαν πια από καλές ιδέες και την έκοψαν ενώ κρατούσε ακόμα το κοινό της.

Όπως κάνει και το άλλο φαινόμενο της τηλεόρασης, το «Grey’s Anatomy», που κρατάει το κολλημένο κοινό του παρά τα… 15 χρόνια του στην TV. Κάποιοι ισχυρίζονται βέβαια πως ακόμα κι αυτό θα έπρεπε να έχει τελειώσει εκεί στον 6ο κύκλο του. Ο κόσμος συνεχίζει ωστόσο να το τιμά, κι αυτό προφανώς έχει σημασία.

Το ίδιο ισχύει και για το «Walking Dead», που παίζει από το 2010 και συνεχίζει να κρατάει γερά. Στη δέκατη αισίως σεζόν του, πήρε κι άλλη ανάσα ζωής, ανακοινώνοντας προσφάτως και τον 11ο κύκλο του. Είναι όμως φαινόμενο κι αυτό, οπότε κάθε συζήτηση είναι χαμένη από χέρι.

Άλλοι πάλι αναρωτιούνται πώς στο καλό τράβηξε το «The Big Bang Theory» 12 ολόκληρες σεζόν (2007-2019); Καλό στις αρχές, βάλτωσε γρήγορα και κανείς δεν γελούσε πια.

Το γεγονός ότι τέλειωσε τον φετινό Μάιο χαροποίησε περισσότερους απ’ όσους λύπησε…

«The Office»

Άλλη μια σειρά-μύθος, το (αμερικανικό) «The Office» του NBC κράτησε 9 ολόκληρους κύκλους, εξαργυρώνοντας τόσο τη δική του επιτυχία όσο και της ομώνυμης βρετανικής σειράς του BBC που βασιζόταν. Όλοι είχαν τη γνώμη τους για το πότε έπρεπε να τελειώσει, εκείνο τους αψήφησε ωστόσο όλους και τέλειωσε τον Μάιο του 2013, ως παρωδία πια του ίδιου του του εαυτού.

Ακόμα και ο Στιβ Καρέλ την είχε εγκαταλείψει εντωμεταξύ, βάζοντας τέλος σε όσα εκτυλίσσονταν σε εκείνο το γραφείο. Μόνο που το NBC δεν ήθελε να βάλει τελεία, δεν είχε όμως και τι άλλο να πει. Και τώρα έλεγε βλακείες, τραβώντας το τουλάχιστον 2-3 κύκλους παραπάνω απ’ όσο άντεχε…

«ER»

Αυτό που είναι σήμερα το «Gray’s Anatomy», ήταν άλλοτε το «ER», μια λατρεμένη ιατρική σειρά που απλώθηκε σε 331 επεισόδια και τράβηξε από το 1994-2009! Αδιανόητη επιτυχία για την εποχή, η απίστευτη χημεία των 4 νεαρών γιατρών, μεταξύ των οποίων και ο άβγαλτος ακόμα υποκριτικά Τζορτζ Κλούνεϊ, σημείωνε το ένα ρεκόρ τηλεθέασης μετά το άλλο.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, δεν υπήρχε κανείς τους στη σειρά, που είχε γίνει φτηνή απομίμηση του εαυτού της και έβλεπε πια το «Gray’s Anatomy» να της παίρνει και τους τελευταίους τηλεθεατές. Στον τελευταίο κύκλο, πρωταγωνιστής ήταν ο John Stamos!

«The X-Files»

Σε μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές τραγωδίες όλων των εποχών, κάποτε τηλεοπτική σειρά σήμαινε απλά-απλά «X-Files»! Το κορυφαίο αναμφίβολα τηλεοπτικό προϊόν των 90s, αυτή η αλήθεια που είναι εκεί έξω μάγεψε το κοινό όσο τίποτα άλλο σε επίπεδο επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου.

Εννιά χρόνια αργότερα, η σειρά του Fox δεν έλεγε πια τίποτα και σε κανέναν. Ακόμα και ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι την είχε εγκαταλείψει (στον έβδομο κύκλο), το Fox δεν έλεγε ωστόσο να πάρει το μήνυμα. Το πήρε το 2002, έπειτα από 202 επεισόδια. Το 2016 το ξανασκέφτηκε βέβαια και έριξε άλλους 2 κύκλους με ανάμεικτες κριτικές και επιτυχία…

«True Blood»

Άλλο ένα ξακουστό παράδειγμα σειράς που ξεκινά με τις καλύτερες προδιαγραφές και καταλήγει στον πάτο. Όταν έκαναν την πρεμιέρα τους τον Σεπτέμβριο του 2008, οι βρικόλακες του «True Blood» ήταν ό,τι πιο καυτό στην παγκόσμια τηλεόραση. Μέχρι που… δεν ήταν.

Έξι βασανιστικές σεζόν αργότερα, κυκλοφόρησαν τα νέα για έναν ακόμα, έβδομο, κύκλο και όλοι είχαν την ίδια λέξη να τους κρατά ξάγρυπνους: «γιατί;». Το αστείο της υπόθεσης είναι πως μέχρι και τον πέμπτο κύκλο η σειρά πήγαινε θαυμάσια σε νούμερα και βραβεία, το ΗΒΟ την τράβηξε ωστόσο από τα μαλλιά.

Πόσα μυθολογικά πλάσματα να παρεμβάλουν ακόμα οι σεναριογράφοι δηλαδή μπας και τσιμπήσουν κόσμο; Ακόμα και ο αρχικός δημιουργός (Alan Ball) εγκατέλειψε το σκάφος στην πέμπτη σεζόν!

«How I Met Your Mother»

Ανεπανάληπτη επιτυχία, η σειρά της 20th Century Fox τράβηξε πολύ, 208 επεισόδια πολύ. Εννιά χρόνια πολύ (2005-2014). Κι αν δεν είχε στο τσεπάκι της την επιτυχία των πρώτων κύκλων, δεν θα ήταν το φαινόμενο που είναι, αν και στο τέλος όλοι της γύρισαν την πλάτη.

Εννιά χρόνια για να πουν μία ιστορία και να βρουν την ταυτότητα αυτής της μητέρας για χάρη της οποίας έγινε όλη η σειρά. Πολύ κακό αστείο, μοχθηρό, για το κοινό! Στο τέλος προκάλεσε θυμό και οργή στους φαν, καθώς γινόταν ολοένα και λιγότερο αστεία. Ακόμα και ο Νιλ Πάτρικ Χάρις επιστρατεύτηκε στο τέλος ως σκηνοθέτης, μιας και κανείς δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του με ένα προϊόν που είχε διολισθήσει στη φάρσα…

«24»

Τι σενάριο ήταν αυτό! Τι καινοτομία! Κι όμως, το πρωτοποριακό περιεχόμενο της σειράς πάλιωσε γρήγορα και σίγουρα δεν χρειαζόταν 8 σεζόν, μια ταινία, ένα reboot και ένα spin-off. Πόσους κύκλους να βλέπεις τον πράκτορα Τζακ Μπάουερ να σώζει τον κόσμο, να προδίδεται, να βασανίζει κάποιον και να κυνηγιέται ανηλεώς από την κυβέρνηση;

Το «24» είναι η αλήθεια πως ήταν πράγματι κάτι καινούριο. Η εφευρετική του δομή, το γεγονός ότι κάθε εβδομαδιαίο επεισόδιο παιζόταν σε πραγματικό χρόνο και κάθε σεζόν κάλυπτε μία μέρα, αλλά και η συνήθεια της σειράς να ξεπαστρεύει βασικούς χαρακτήρες και να παίρνει μεγάλα ρίσκα, την έκαναν αχτύπητη.

Δυο-τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα ωστόσο, το πράγμα έγινε μανιέρα. Κάθε «μέρα» ο Τζακ Μπάουερ γινόταν όλο και πιο σκιά του εαυτού του, χάνοντας γυναίκα, 4 κοπέλες, πατέρα και αδερφό τελικά. Τέλειωσε επιτέλους το 2018, έπειτα από 8 σεζόν (από τον Νοέμβριο του 2001), επέστρεψε όμως το 2014 για έναν νέο και τελευταίο ευτυχώς κύκλο, πυροδοτώντας βέβαια σειρές-δορυφόρους και άλλα πολλά…

«Two and a Half Men»

Ακόμα και ο Άστον Κούτσερ δεν μπόρεσε να σώσει μια από τις πιο αστείες σειρές της τηλεόρασης όλων των εποχών. Δώδεκα σεζόν κράτησε η σειρά του CBS (2003-2015), παρά το γεγονός ότι ο Τσάρλι Σιν εκδιώχθηκε στον 8ο κύκλο (2011). Και ο Σιν ήταν ένας από τους «δύο άντρες», τόσο βασικός χαρακτήρας, ο οποίος θεώρησε βέβαια σκόπιμο να βρίσει δημοσίως τον δημιουργό Chuck Lorre, μεταξύ άλλων, και να τον δει μετά να τον κόβει από τη σειρά του.

Κι ενώ το «Two and a Half Men» ήταν ήδη σε πτωτική πορεία πριν από την απομάκρυνση του Σιν, το δίκτυο το κράτησε ζωντανό για τόσα και τόσα χρόνια έκτοτε, στερώντας του το μεγαλείο που του άξιζε. Γιατί κάποτε ήταν καλό, ήταν αστείο. «Δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε χειρότερο τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρία παραγωγής…