Ως αρχηγός κράτους, θα περίμενε κανείς ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα ήταν υπεράνω κανόνων που επιβάλλονται στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο -ωστόσο ακόμη και οι μονάρχες δεν γλιτώνουν από ορισμένους περιορισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα απαγόρευση χρήσης μάνικας (hosepipe ban) που ανακοίνωσε η Thames Water και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 22 Ιουλίου. Το μέτρο αφορά κομητείες όπως το Gloucestershire, το Oxfordshire, το Berkshire και το Wiltshire –περιοχές στις οποίες βρίσκονται το κτήμα Highgrove του βασιλιά Καρόλου και το Ray Mill House της βασίλισσας Καμίλα, κοντά στο Chippenham.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένης ζήτησης νερού, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά τα αποθέματα. Συγκεκριμένα, η χρήση μάνικας για πότισμα κήπου, πλύσιμο αυτοκινήτου ή γέμισμα πισίνας θα απαγορεύεται, ενώ στους παραβάτες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.000 λίρες. Ο περιορισμός καλύπτει ταχυδρομικούς κώδικες που αρχίζουν από OX, GL, SN, RG4, RG8 και RG9 -μεταξύ αυτών και οι GL και SN, που ανήκουν στα βασιλικά καταφύγια.

Η εξαίρεση του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον

Αντίθετα, το Adelaide Cottage, το σπίτι του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της πριγκίπισσας Κέιτ στο Berkshire, εμπίπτει σε ταχυδρομικό κώδικα SL, ο οποίος δεν καλύπτεται από την απαγόρευση -οπότε το πριγκιπικό ζεύγος εξαιρείται.

Ο βασιλιάς Κάρολος, γνωστός για την αγάπη του για την κηπουρική και το περιβάλλον, είναι πιθανό να επιστρατεύσει παραδοσιακές μεθόδους, όπως το πότισμα με ποτιστήρι ή τη συλλογή βρόχινου νερού, ώστε να διατηρήσει τον κήπο του πράσινο και ζωντανό.

Μια ακόμη πρακτική λύση, σύμφωνα με την ειδικό στην κηπουρική Lucie Bradley, και όσα αναφέρει το hellomagazine.com, είναι η «επαναχρησιμοποίηση γκρίζου νερού» -δηλαδή νερού από το ντους, το νεροχύτη ή την μπανιέρα, αρκεί να μην περιέχει ισχυρά χημικά.

Ο ίδιος ο Κάρολος έχει άλλωστε δώσει στο παρελθόν αισιόδοξες συμβουλές στους φίλους της κηπουρικής, λέγοντας στην εκπομπή Gardeners’ Question Time:

«Κανένα έτος δεν είναι το ίδιο. Αυτό που μια χρονιά μπορεί να ήταν καταστροφή, ίσως την επόμενη αποδειχθεί επιτυχία. Γι’ αυτό μην απελπίζεστε. Η φύση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα έτσι».