Ένα από τα πιο αναμενόμενα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς έχει πλέον ημερομηνία κυκλοφορίας: στις 12 Νοεμβρίου 2025, το βιβλίο απομνημονευμάτων του τέως βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, με τίτλο “Reconciliación” (Συμφιλίωση), θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Ισπανία και Γαλλία. Έπειτα από μήνες εικασιών και σιωπής, ο 87χρονος πρώην μονάρχης αποφασίζει να αφηγηθεί τη δική του εκδοχή της ιστορίας, μια κίνηση που υπόσχεται να προκαλέσει αίσθηση στα βασιλικά και πολιτικά χρονικά.
Η πρώην σύζυγός του, Βασίλισσα Σοφία, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα». Το βιβλίο, που υπόσχεται να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης βασιλείας του Χουάν Κάρλος, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λαθών και κακών αποφάσεων, αναμένεται να ρίξει φως σε γεγονότα που άπτονται και της προσωπικής του ζωής.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η βασίλισσα Σοφία έκανε τα «στραβά μάτια» στις πολλές ερωμένες του πρώην βασιλιά για να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της και τώρα δεν θα ήθελε να δει τυπωμένες στο χαρτί τις ουκ ολίγες ερωτικές του περιπέτειες.
Δεδομένης της θυελλώδους σχέσης τους και των φημών που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς τι θα περιέχει η αφήγηση του πρώην μονάρχη για την κοινή τους πορεία και πώς αυτό θα επηρεάσει την εικόνα και τη θέση της ίδιας της Βασίλισσας Σοφίας.
Η έκδοση της αυτοβιογραφίας είναι μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της βασιλείας: για πρώτη φορά, ένας πρώην μονάρχης αποφασίζει να καταγράψει προσωπικά τις εμπειρίες του από μερικά από τα πιο κρίσιμα επεισόδια της χώρας του.
Το βιβλίο, γραμμένο σε συνεργασία με τη Γαλλο-Βενεζουελανή ιστορικό και βιογράφο Laurence Debray, υπόσχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής και βασιλείας του Χουάν Κάρλος.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου, ο Χουάν Κάρλος απεικονίζεται σε επίσημη στρατιωτική στολή, φορώντας τις διακρίσεις του, όπως το διάσημο Χρυσόμαλλο Δέρας και την ταινία του Τάγματος του Καρόλου Γ’, υπογραμμίζοντας τον θεσμικό αλλά και προσωπικό χαρακτήρα της εξομολόγησης.

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του “Reconciliación” στη Γαλλία συνοδεύτηκε από μια λεπτομερή ενημέρωση προς τους βιβλιοπώλες, μαζί με το εξώφυλλο και ένα χειρόγραφο σημείωμα του ίδιου του Χουάν Κάρλος. “Αγαπητοί Γάλλοι βιβλιοπώλες και αναγνώστες, με συγκινεί να σας παρουσιάζω τα απομνημονεύματά μου, γραμμένα στα γαλλικά. Εδώ είναι η ιστορία της ζωής μου, με πλήρη ειλικρίνεια. ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ Β.”, αναφέρει το σημείωμα, τονίζοντας την προσωπική δέσμευση του πρώην μονάρχη στην αλήθεια.
Η περίληψη του βιβλίου αναφέρει ότι πρόκειται για το μοναδικό του έργο και τα πρώτα απομνημονεύματα που γράφει ποτέ εν ενεργεία ή τέως μονάρχης. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες για τον Δον Χουάν Κάρλος (γέννηση 5 Ιανουαρίου 1938) και εξηγείται ότι “μετά από 39 χρόνια βασιλείας, και σε ένα περιβάλλον καχυποψίας για το οποίο δίνει εξηγήσεις εκεί, άφησε την εξουσία και ζει τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020”. Το βιβλίο θα περιέχει επίσης δύο ένθετα με προσωπικές και αδημοσίευτες φωτογραφίες.
Σε μια δήλωση που συνοδεύει την είδηση στη Γαλλία, ο Χουάν Κάρλος αποκαλύπτει τον λόγο που τον οδήγησε να αψηφήσει τη συμβουλή του πατέρα του, ο οποίος τον παρότρυνε να μην γράψει ποτέ τα απομνημονεύματά του, πιστεύοντας ότι “οι βασιλείς δεν εξομολογούνται”.
“Ο πατέρας μου πάντα με συμβούλευε να μην γράψω τα απομνημονεύματά μου. Οι βασιλείς δεν εξομολογούνται, πόσο μάλλον δημόσια. Τα μυστικά τους παραμένουν κρυμμένα στο σκοτάδι των ανακτόρων. Γιατί να μην τον υπακούσω σήμερα; Γιατί τελικά άλλαξα γνώμη;”, αναρωτιέται ο τέως βασιλιάς, για να δώσει την απάντηση: “Έχω την αίσθηση ότι μου κλέβουν την ιστορία μου“. Αυτή η φράση υποδηλώνει την επιθυμία του να ανακτήσει τον έλεγχο της αφήγησης της ζωής του, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες και τις σκανδαλοθηρικές αναφορές που έχουν επισκιάσει την κληρονομιά του.
Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος, στην παρουσίαση του βιβλίου, κάνει λόγο για μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας:
“Αυτό το βιβλίο πρέπει να αποκαταστήσει μια αδικία. Εάν ένας Ευρωπαίος μονάρχης πιάνει την πένα του μετά από σαράντα χρόνια βασιλείας, κάτι πολύ ασυνήθιστο, είναι επειδή η εξορία στο Άμπου Ντάμπι, τα σκανδαλοθηρικά ρεπορτάζ στον λαϊκό τύπο και τα λάθη ενός βασιλιά που είναι επίσης ένας άνθρωπος με αδυναμίες και πειρασμούς, έχουν επισκιάσει αυτό που υπήρξε μια υποδειγματική δημοκρατική επιτυχία.”