Το έντερό μας δεν είναι απλώς ένα ζωτικό όργανο του πεπτικού συστήματος – είναι ένας «δεύτερος εγκέφαλος», όπως συχνά αποκαλείται από τους ειδικούς.

Το νευρικό δίκτυο που το διατρέχει το συνδέει άμεσα με τον εγκέφαλο και επηρεάζει την υγεία μας, το ανοσοποιητικό μας ακόμα και τη διάθεσή μας. Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά στο έντερο, θα το καταλάβετε — αρκεί, όπως σημειώνεται στο Health by Wealth, να ξέρετε τι να προσέξετε…

10 σημάδια ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά

Κακή πέψη

Φούσκωμα, αέρια, πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή διάρροια είναι σημάδια ότι η πέψη δεν λειτουργεί σωστά. Αν έχετε συχνά καούρες ή παλινδρόμηση, μπορεί το σώμα σας να μην διασπά αποτελεσματικά τις τροφές.

Αλλαγές στις κενώσεις

Οι κενώσεις πρέπει να είναι τακτικές και να έχουν σταθερή σύσταση. Αν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά ή πολύ σπάνια, ή αν οι κενώσεις σας είναι πολύ σκληρές ή υδαρείς, κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με το έντερό σας.

Δερματικά προβλήματα

Ακμή, ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση μπορεί να συνδέονται με ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Όταν μειώνονται τα «καλά» βακτήρια, το ανοσοποιητικό αντιδρά και το δέρμα επηρεάζεται.

Συχνή κόπωση και αϋπνία

Η χρόνια κόπωση και η κακή ποιότητα ύπνου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα στο έντερο. Το 95% της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο. Άρα οι φλεγμονές στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν και τη διάθεση και τον ύπνο.

Ημικρανίες

Αν έχετε συχνά ημικρανίες, ειδικά με ναυτία ή εμετούς, μπορεί να σχετίζονται με εντερικές διαταραχές. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν ημικρανίες έχουν και αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Έντονες λιγούρες

Οι έντονες επιθυμίες για ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Περισσότερη ζάχαρη και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα σημαίνει περισσότερα «κακά» βακτήρια, άρα μεγαλύτερος κίνδυνος φλεγμονών και ασθενειών.

Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους

Αν το έντερο δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά ή διαταράσσεται η ρύθμιση του σακχάρου και του λίπους, μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια ή αύξηση βάρους χωρίς αλλαγή στη διατροφή ή τη δραστηριότητα.

Αλλαγές στη διάθεση

Η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε άγχος ή κατάθλιψη. Τα προβιοτικά βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας στο έντερο.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Ορισμένα βακτήρια του εντέρου (όπως το Bacteroides fragilis) έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και διαβήτης τύπου 1.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες

Όταν το έντερο δεν μπορεί να διασπάσει σωστά συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να προκύψουν φούσκωμα, ναυτία και διάρροια. Οι τροφικές αλλεργίες, που είναι ανοσολογικές αντιδράσεις, έχουν συσχετιστεί με φτωχή εντερική υγεία.

10 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Τρώτε συνειδητά

Μασάτε αργά, νιώστε το φαγητό σας. Η αργή κατανάλωση βοηθά στη σωστή πέψη και σας αποτρέπει από το να τρώτε παραπάνω από όσο χρειάζεστε.

Περιορίστε τη ζάχαρη

Η υπερβολική ζάχαρη τρέφει τα «κακά» βακτήρια και αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών. Αντί για γλυκά, προτιμήστε φρούτα.

Καταναλώστε προβιοτικά

Τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, είναι γεμάτες καλά βακτήρια. Αν επιλέξετε συμπληρώματα προβιοτικών, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Πίνετε αρκετό νερό

Η ενυδάτωση είναι θεμελιώδης για την καλή λειτουργία του εντέρου. Στόχος: τουλάχιστον 8 ποτήρια τη μέρα, αναλόγως φύλου, ηλικίας και δραστηριότητας. Διαβάσ

Ασκηθείτε καθημερινά

Μόλις 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τη μέρα αρκούν για να βελτιώσετε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας. Περπάτημα, γιόγκα, τρέξιμο… όλα μετράνε.

Ψωνίστε έξυπνα

Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι και επιλέξτε υλικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι έχετε τον έλεγχο του τι βάζετε στο πιάτο σας.

Μειώστε το στρες

Το στρες επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου. Βρείτε τρόπους χαλάρωσης όπως διαλογισμό, γιόγκα ή απλά έναν ήσυχο περίπατο.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ποιοτικός ύπνος (6-8 ώρες χωρίς διακοπές) βοηθά το έντερο να «επαναρυθμιστεί» και στηρίζει το ανοσοποιητικό σας.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες τρέφουν τα καλά βακτήρια και βελτιώνουν τις κενώσεις. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης είναι απαραίτητα. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα σνακ

Όσα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να διαταραχθεί η ισορροπία του εντέρου σας. Περιορίστε τα όσο γίνεται.

Μην αγνοείτε το έντερο – Είναι «κλειδί» για την ευεξία

Το έντερό σας είναι βασικό κλειδί για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αν τα σήματα που σας στέλνει και κάνετε απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία και να νιώσετε ξανά καλά, σωματικά και ψυχικά.