Η χλωρίνη είναι ένα ισχυρό καθαριστικό και απολυμαντικό με εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα από τα προϊόντα που συναντάμε σε κάθε νοικοκυριό, ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον και για καθαρισμό μεγάλων χώρων, καθώς το υποχλωριώδες νάτριο, το δραστικό συστατικό που περιέχει, μπορεί να σκοτώσει τους περισσότερους ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Όμως η έκθεση σε χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επαφή με το δέρμα και τα μάτια

Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ένα είδος χημικού εγκαύματος, ενώ εξίσου επικίνδυνο είναι και για τα μάτια. Μάλιστα η έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίνης θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό.

Η χλωρίνη είναι έντονα αλκαλική (pH 11 έως 13), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να διαβρώσει ακόμη και μέταλλα. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι μπορεί να κάνει στα ανθρώπινα όργανα, στο δέρμα και τα μάτια.

Οι επιπτώσεις της χλωρίνης στο δέρμα σας θα εξαρτηθούν από το σημείο του σώματος με το οποίο έρχεται σε επαφή, τη συγκέντρωσή του, τη διάρκεια της έκθεσης και την ποσότητα.

Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως με καθαρό νερό για 10 έως 15 λεπτά. Εάν φοράτε φακούς επαφής, αφαιρέστε τους και πετάξτε τους. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών ή τη χρήση οτιδήποτε άλλου πέρα από νερό ή αλατούχο διάλυμα για να ξεπλύνετε τα μάτια σας. Μετά το ξέπλυμα, αναζητήστε επείγουσα θεραπεία. Ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν ίχνη χλωρίνης και θα αξιολογήσει τα μάτια σας για τυχόν μόνιμη βλάβη.

Εάν πέσει στο δέρμα σας, πλύντε αμέσως το σημείο με τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά ή και 20. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης εγκαύματος ή εξανθήματος χλωρίου. Μετά το ξέπλυμα, μπορείτε να πλύνετε απαλά την περιοχή με ήπιο σαπούνι και νερό.

Παρακολουθήστε τυχόν συμπτώματα όπως πόνο ή κνησμό, ειδικά εάν εμφανίζονται για περισσότερες από τρεις ώρες. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να έχετε υποστεί κάποιο έγκαυμα από χλωρίνη.

Αναθυμιάσεις και εισπνοή

Η χλωρίνη μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής ακόμη και εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Σε υψηλά επίπεδα, η εισπνοή χλωρίνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πνεύμονες. Σε θερμοκρασίες δωματίου, το χλώριο είναι ένα κιτρινοπράσινο διατομικό αέριο (σ.σ. θέση στον περιοδικό πίνακα) και μπορεί να ερεθίσει τη μύτη ή τον λαιμό, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα άτομα με άσθμα.

Η χρήση σε μικρούς χώρους με ελλιπή εξαερισμό μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού (πνευμονικό οίδημα). Είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμη και οξεία πνευμονίτιδα (βλάβη στους εσωτερικούς ιστούς του πνεύμονα).

Τα συμπτώματα της οξείας πνευμονίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κρυάδα
  • Βήχα
  • Δύσπνοια
  • Πόνους στο σώμα
  • Δυσφορία

Κατάποση

Η δε κατάποση απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι ειδικοί συνιστούν να επικοινωνήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη με τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες (210 7793777 Kέντρο Δηλητηριάσεων) και να μην επιχειρήσετε την πρόκληση εμετού γιατί αυτός μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη βλάβη στον οισοφάγο ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Συμπτώματα σοκ από χλωρίνη

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοκ (μειωμένη ροή αίματος στους ιστούς και τα όργανά σας), είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τα συμπτώματα του σοκ περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία ή έμετο
  • Ζάλη, σύγχυση ή αίσθημα λιποθυμίας
  • Χλωμό δέρμα
  • Ταχεία αναπνοή
  • Ταχυπαλμία
  • Διευρυμένες κόρες

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη χλωρίνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αραίωση της χλωρίνης με νερό (1 προς 10 μέρη, όπως 1 φλιτζάνι χλωρίνη σε 10 φλιτζάνια νερό) είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος. Ελέγξτε τις συσκευασίες χλωρίνης για την ορθή χρήση και τις αναλογίες. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες, τότε συστήνεται η αναλογία 4 κουταλάκια του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Να χρησιμοποιείτε τη χλωρίνη πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο (ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες). Φοράτε λαστιχένια γάντια και γυαλιά για να προστατεύσετε τα χέρια και τα μάτια σας από την επαφή και τα πιτσιλίσματα. Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση.

Ποτέ μην αποθηκεύετε χλωρίνη σε δοχείο χωρίς ετικέτα. Είναι καλύτερο να την φυλάξετε στο αρχικό μπουκάλι, αλλά εάν πρέπει να της αλλάξετε δοχείο, βεβαιωθείτε ότι έχει μια μεγάλη ετικέτα που γράφει ότι είναι χλωρίνη.

Προσοχή! Μην αναμειγνύετε χλωρίνη με άλλα προϊόντα

Ποτέ μην αναμειγνύετε τη χλωρίνη με άλλα προϊόντα, ειδικά με ξύδι ή με άλλα καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία. Μπορεί να παραχθούν τοξικά αέρια (όπως η χλωραμίνη) που είναι πολύ ερεθιστικά ή διαβρωτικά για τα μάτια και τους πνεύμονες.

Μην αναμειγνύετε:

  • Χλωρίνη με ξύδι (απελευθερώνει τοξικό αέριο χλωρίου)
  • Χλωρίνη με αμμωνία (παράγονται χλωραμίνη και υδραζίνη, δύο πολύ τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο)
  • Χλωρίνη με απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • Χλωρίνη με καθαριστικά λεκάνης
  • Xλωρίνη με βιτριόλι (η ανάμειξη των δύο αυτών υγρών δίνει αέριο χλώριο και αν είμαστε μέσα σε κλειστό χώρο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οδυνηρά)