Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που χτυπάει το στομάχι και το έντερο. Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισής της και μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκαλεί κάθε χρόνο 19-21 εκατομμύρια κρούσματα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ναυτία, οι διάρροιες και ο πόνος στην κοιλιά. Αν έχετε λοιπόν ιογενή γαστρεντερίτιδα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας ώστε να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές και να αναρρώσετε γρηγορότερα. Το Healthline προτείνει κάποια τρόφιμα και ποτά, που μπορεί να γίνουν σύμμαχοι σας.

Πάγος και διαυγή υγρά

Νερό νύχτα

Η συχνότερη επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τους εμετούς. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση υγρών με κουταλάκι, σε πολύ μικρές ποσότητες καθώς διαφορετικά εντείνεται η ναυτία και ο εμετός. Μπορείτε λοιπόν αντί για να νερό να γλείψετε λίγο πάγο, που ενδέχεται το σώμα σας να δεχτεί καλύτερα και θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι.

Στην γαστρεντερίτιδα είναι καλό να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνει ο οργανισμός με τον εμετό και τη διάρροια. Τέτοια είναι το νερό, ο ζωμός, το τσάι χωρίς καφεΐνη, ο χυμός μήλου, βατόμουρου ή σταφυλιού, το νερό καρύδας.

Καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι κάποιοι χυμοί φρούτων περιέχουν αρκετή ζάχαρη, επομένως συνίσταται η αποφυγή τους στη γαστρεντερίτιδα.

Τσάι μέντας

Τσάι

Το τσάι μέντας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Στην πραγματικότητα και μόνο η μυρωδιά της μέντας είναι ικανή να περιορίσει τη ναυτία. Σε μελέτη που έγινε σε 26 άτομα, που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση, η μέντα περιόρισε σε ποσοστό 58% τη ναυτία. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να καταλήγουν στο πόσο ευεργετικό είναι το τσάι μέντας, δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε. Στην ουσία θα αναπληρώσει τα υγρά που έχετε χάσει.

Τζίντζερ

Καφές με τζίντζερ

Άλλο ένα προϊόν που μπορεί να περιορίσει τη ναυτία. Μπορείτε να το αγοράσετε μόνο του ως μπαχαρικό ή ως συστατικό σε τσάι και καραμέλες.

Σε συμπυκνωμένη μορφή θα το βρείτε σε σιρόπια, κάψουλες ή βάμματα, ωστόσο προτείνεται όταν έχετε γαστρεντερίτιδα να το αποφύγετε σε αυτή τη μορφή γιατί αν ληφθεί σε υψηλή δόση ενδέχεται να εντείνει τη διάρροια. Αντ’ αυτού δοκιμάστε να τρίψετε φρέσκια ρίζα τζίντζερ σε μια σούπα ή να την ετοιμάσετε ως τσάι.

Σούπες

Tο Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας συνιστά το ζωμό και τις σούπες -με βάση το ζωμό- ως πρώτη επιλογή εάν έχετε διάρροια και θέλετε να φάτε. Οι σούπες με βάση το ζωμό έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που θα βοηθήσει την ενυδάτωση. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή νατρίου, ενός ηλεκτρολύτη που μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα με τους συχνούς εμετούς και τη διάρροια.

Για παράδειγμα 240 mL μιας τυπικής σούπας με κοτόπουλο και χυλοπίτες περιέχει περίπου 90% νερό και δίνει στον οργανισμό το 32% της καθημερινής ημερήσιας ανάγκης σε νάτριο.

Μπανάνες, ρύζι και κομπόστα μήλου

Οι μπανάνες, το ρύζι, ο πουρές μήλου και το τοστ αποτελούν τη βάση της δίαιτας BRAT. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν συνήθως αυτές τις άπαχες τροφές για στομαχικές διαταραχές, επειδή είναι ήπιες για το στομάχι σας. Λάβετε υπόψη σας ότι η δίαιτα BRAT (που συνίσταται ιδιαίτερα σε παιδιά και άτομα με γαστρεντερική δυσφορία) από μόνη της δεν θα παρέχει στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να επιστρέψουν στη συνήθη διατροφή τους που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους μόλις ενυδατωθούν.

Δημητριακά και κράκερ

Οι ξηρές τροφές όπως τα δημητριακά και τα κράκερ είναι ασφαλείς επιλογές για να αποφύγετε τη ναυτία και τον εμετό στη γαστρεντερίτιδα. Δεδομένου ότι δεν έχουν μπαχαρικά έχουν χαμηλά λιπαρά και φυτικές ίνες και είναι ήπια για το στομάχι. Αποτελούνται επίσης από απλούς υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός σας χωνεύει γρήγορα και εύκολα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα σας βοηθούν να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά.

Βραστές πατάτες

Γυναίκα τρίβει πατάτες για πουρέ

Τα άνοστα τρόφιμα, όπως οι απλές, βραστές πατάτες, είναι εξαιρετικές επιλογές όταν έχετε γρίπη του στομάχου. Οι βραστές πατάτες είναι χαμηλές σε λιπαρά, αποτελούνται από εύπεπτο άμυλο και κάλιο, το οποίο είναι ένας από τους κύριους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον εμετό και τη διάρροια. Αποφύγετε ωστόσο την προσθήκη γαρνιτούρας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως βούτυρο ή τυρί που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Αυγά

Βραστά αυγά

Τα αυγά είναι μια θρεπτική επιλογή όταν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αποφύγετε ωστόσο να τα τηγανίσετε και επιλέξτε απλά να τα βράσετε και να μην τα συνοδεύσετε με γαλακτοκομικά και μπαχαρικά.

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 6 γραμμάρια ανά μεγάλο αυγό, και παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοτόπουλο και άπαχο κρέας

Ψητό κοτόπουλο

Ο οργανισμός σας μπορεί να ανέχεται καλύτερα τα άπαχα πουλερικά και κρέατα από τα λιπαρά κρέατα όταν έχετε γρίπη του στομάχου. Τέτοιες επιλογές είναι: κομμάτια κοτόπουλου και γαλοπούλας χωρίς πέτσα, άπαχος κιμάς κοτόπουλου, γαλοπούλας και μοσχαρίσιου κρέατος, αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ζαμπόν, εξαιρετικά άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος, όπως το φιλέτο και η μπριζόλα.

Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος και προτιμήστε το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα ώστε να διατηρήσετε χαμηλά τα λιπαρά του.

Φαγητά και ποτά που πρέπει να αποφύγετε

Καφές

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία, τον εμετό, τη διάρροια και τα άλλα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Αποφύγετε λοιπόν τα ακόλουθα τα ακόλουθα:

  • Ποτά με καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση. Ο καφές διεγείρει την πέψη σας και μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια
  • Τρόφιμα με πολλά λιπαρά και τηγανητά: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πιο δύσπεπτες και μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ναυτία και εμετό
  • Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό σε ορισμένα άτομα
  • Τρόφιμα και ποτά με πολλή ζάχαρη: Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια, ιδίως στα παιδιά
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που όταν έχουν γαστρεντερίτιδα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενός σακχάρου που περιέχεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η παρενέργεια μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα ή και περισσότερο.