Νέες γυναίκες από όλη την Αυστραλία πάσχουν από μια σπάνια, «μυστηριώδη» νευρολογική ασθένεια – με τους ειδικούς να φοβούνται ότι ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το στρες λόγω της πανδημίας COVID 19 πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη διαταραχή, που μοιάζει με το σύνδρομο Tourette, προκαλεί στους εφήβους ανεξέλεγκτα «τικ», μεταξύ των οποίων ξεσπάσματα, συσπάσεις, βρισιές, κλωτσιές ακόμα και χτυπήματα.

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως ακόμα και υγιείς νεαρές γυναίκες ανέφεραν πως ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωπες με βίαιες σωματικές και λεκτικές παρορμήσεις.

Ωστόσο, οι λόγοι που προκαλούν την ταχεία αύξηση του φαινομένου έχουν μπερδέψει τόσο τους γονείς όσο και τους επιστήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Dailymail, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το άγχος και το στρες που προέρχονται από εκτεταμένες περιόδους απομόνωσης, όπως αυτή που διανύσαμε λόγω της πανδημίας με τα lockdown, σε συνδυασμό με την εμμονή για εφαρμογές όπως το TikTok, μπορεί να είναι τα αίτια.

«Αυτό το ανεξάρτητο νεαρό κορίτσι είναι “παγιδευμένο” στο ίδιο της το σώμα, στο ίδιο της το κεφάλι. Είναι πραγματικά δύσκολο να το δεις», είπε η Melissa στο 60 Minutes για την κόρης της Metallyka – όταν τη χαστούκισε. Από την πλευρά της, η έφηβη υποστήριξε πως «τα lockdown και το να μη βλέπω τους φίλους μου τόσο πολύ» έχει επιδεινώσει τα τικ της.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μεγαλύτερη αδερφή της Τσάρλι παρουσίασε επίσης την ίδια πάθηση. «Όταν έχει τα τικ της, θα φύγω, για να μην με εκνευρίσει και να το κάνει χειρότερο για εκείνη», είπε η Τσάρλι.

Η οικογένειά τους επέλεξε να δει τις δύο διαταραχές θετικά, λέγοντας ότι ορισμένα από τα τικ τους είναι τόσο παράλογα που «δεν μπορείς να μη γελάσεις» – αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο θλιβερή.

Τόσο η Metallyka όσο και η Charlie χρειάζονται συνεχή φροντίδα, καθώς και οι δύο υποφέρουν από ακραίες μορφές της συγκεκριμένης πάθησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον υπάρχει μία απότομη αύξηση σε παρόμοια περιστατικά που οφείλεται στην πανδημία και «χτυπά» κυρίως έφηβα κορίτσια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα εμφανίζονται γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι γιατροί ωστόσο, παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τα αίτια της συγκεκριμένης πάθησης, αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές συνέπειες του lockdown και την εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Michaela άρχισε να υποφέρει από ακραία τικ όταν ήταν 14 ετών και οι γονείς της την πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο.

«Σέρβιρα το δείπνο, άκουσα κάποιους θορύβους και μια κραυγή και την είδα ξαπλωμένη στο πάτωμα. Νόμιζα ότι έπαθε κρίση άγχους, αμέσως μετά έβαλε το ώμο της στα πόδια», είπε η μητέρα της. «Είπε ότι δεν ήθελε να το κάνει αυτό. Ήταν τρομακτικό, πραγματικά τρομακτικό» ανέφερε η μητέρα της έφηβης.

Η Michaela, που πλέον είναι 16 ετών ήταν μια από τις πρώτες που υπέφεραν από τη πάθηση και οι γιατροί ήταν «σοκαρισμένοι» και «φοβισμένοι» από τη διαταραχή. Η έφηβη έκανε σπαστικές κινήσεις με τα χέρια της, κυλιόταν στο έδαφος ενώ το σχολείο που πηγαίνει καλεί συνεχώς τους γονείς της για να τους ενημερώσει για νέα της τικ.

Ακόμη μία περίπτωση η Nicole, μία 15χρονη Βρετανίδα, η οποία άρχισε να υποφέρει από τα τικ της λίγο πριν τα 13α γενέθλιά της – με μικρές συσπάσεις στο πρόσωπο να εξελίσσονται σε βίαια σωματικά και λεκτικά ξεσπάσματα.

Η μητέρα της είπε ότι το πιο συνηθισμένο από τα τικ της είναι ότι που φωνάζει «Είμαι η Madeleine McCann, με απήγαγαν» σε δημόσιους χώρους. Όπως πολλές άλλες περιπτώσεις, τα τικ της Νικόλ εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19 όταν ήταν ομολογουμένως «πολύ μόνη».

«Δεν ήξερα τι να κάνω με τον εαυτό μου. Δεν μπορείς να δεις φίλους ή οικογένεια, δεν ήταν πολύ ωραίο να είσαι μόνη», είπε στο 60 Minutes.

Ο καθηγητής Russell Dale – παιδονευρολόγος στο νοσοκομείο Westmead – είπε ότι άκουγε για νέα κορίτσια «σε όλο τον κόσμο» που υποφέρουν από παρόμοιες καταστάσεις. Είπε ότι η πρώτη περίπτωση που είδε την ασθένεια ήταν στη Michaela πριν από δύο χρόνια και ότι ήταν «κάτι διαφορετικό» από οτιδήποτε είχε δει πριν.

«Υπήρχαν αρκετά βίαιες κινήσεις, χτυπώντας τον εαυτό τους, αλλά και οι φωνές ήταν διαφορετικές. Αντί για απλούς θορύβους, υπήρχαν περίπλοκες προτάσεις – κάτι που ήταν πολύ περίεργο, δεν το έχω δει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής απέκλεισε το Tourette ως την αιτία της επιδημίας, καθώς εμφανίζεται τέσσερις φορές πιο συχνά στα αγόρια και σπάνια σε αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο βασικός παράγοντας φαίνεται να είναι το άγχος της πανδημίας σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη χρήση του TikTok και άλλων εφαρμογών.

«Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν παρόμοιες φράσεις – ήταν αυτό που μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα social media ήταν η αιτία της νέας πάθησης», είπε.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως η μίμηση των βίντεο του TikTok που δείχνουν τικ να μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των νέων κοριτσιών. Μάλιστα η 16χρονη Michaela παραδέχεται ότι βλέποντας τα βίντεο, είχαν πυροδοτήσει τη συμπεριφορά της.

Τώρα έχει «αναρρώσει πλήρως», με τον καθηγητή Ντέιλ να λέει ότι η διαταραχή είναι «σίγουρα» κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά παραδέχτηκε ότι μόνο το 20 τοις εκατό των ασθενών του έχουν αντιμετωπίσει την πάθηση.

Εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να υποφέρουν από την ίδια ασθένεια ως αποτέλεσμα της «τέλειας καταιγίδας» της παγκόσμιας πανδημίας.