Η σπονδυλολίσθηση όπως φαίνεται και από την ονομασία της είναι η μετατόπιση ενός σπονδύλου επάνω στον άλλο (ολίσθηση).

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Είναι μια πάθηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί χρόνιο πόνο.

Η πραγματική σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται σε νεαρά ηλικία (εφηβική και πέρα) ξεκινώντας σαν σπονδυλόλυση.

Στη σπονδυλόλυση το πίσω μέρος του σπονδύλου στη διάρκεια σχηματισμού του σκελετού του εμβρύου, δεν κατάφερε να ενωθεί με το πρόσθιο μέρος. Ο σπόνδυλος που έχει αυτή τη «λύση» του τόξου έχει αυξημένη αστάθεια και προκαλεί πόνο εκ τριβής.

Η σπονδυλόλυση δεν προκαλεί πίεση σε νεύρο και πόνο στο πόδι, μόνο πόνο στη μέση. Η σπονδυλολίσθηση, λόγω μετατόπισης μπορεί να πιέσει νεύρο κι ο πόνος να αντανακλά στο πόδι κυρίως στη βάδιση.

Πώς ελέγχεται

Πόνος μέσης στην εφηβική ηλικία πρέπει να βάζει το ερώτημα αν το παιδί έχει σπονδυλόλυση. Διάγνωση δεν μπορεί να μπει με κλινική εξέταση. Χρειάζεται ακτινογραφία που το αναδεικνύει.

Θεραπεία

H θεραπεία της σπονδυλόλυσης και της σπονδυλολίσθησης είναι κατά βάση χειρουργική.

Σε νεότερη ηλικία η άσκηση κοιλιακών και ραχιαίων μυών που λειτουργούν σαν μυϊκός κορσές, συγκρατεί τον σπόνδυλο να μην μετακινηθεί και από σπονδυλόλυση γίνει σπονδυλολίσθηση.

Σε σπονδυλολίσθηση νεανικής ηλικίας, εάν φαίνεται σε ακτινογραφίες επανειλημμένου ελέγχου ότι ο σπόνδυλος συνεχώς μετατοπίζεται, χρειάζεται χειρουργική θεραπεία, ώστε να μην «φύγει» πολύ και χρειασθεί μεγαλύτερο χειρουργείο (σπονδυλοδεσία)

Απαραίτητη επίσης είναι η εγχείρηση (σπονδυλοδεσία) όταν ο μετατοπισμένος σπόνδυλος πιέζει κι έχει παραλύσει νεύρο.

Λέξεις κλειδιά:

– σπονδυλόλυση
– σπονδυλολίσθηση
– σπονδυλοδεσία
– τόξο σπονδύλου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.