Επιστήμονες διάβασαν στην ολότητά του πλέον το ανθρώπινο γονιδίωμα, συμπεριλαμβάνοντας πια και το μέρος εκείνο (γύρω στο 8% του συνόλου) που έλειπε εδώ και 20 χρόνια. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Τόσο η αρχική ανάγνωση το 2001, όσο και οι επόμενες, εμφάνιζαν κενά της τάξης περίπου του 8% του γονιδιώματος, τα οποία πλέον καλύφθηκαν χάρη σε νέες ισχυρότερες τεχνικές αλληλούχισης του DNA. Οι τεχνικές αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Pacific Biosciences (ΗΠΑ) και Oxford Nanopre (Βρετανία).

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», και η ανακοίνωσή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία από τις επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η δρ Κάρεν Μίγκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναγνώρισε ότι η ανακοίνωσή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσημη, έως ότου περάσει από τον έλεγχο των ομοτίμων και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Οι ερευνητές αύξησαν από 2,92 δισεκατομμύρια σε 3,05 δισεκατομμύρια τον αριθμό των βάσεων DNA (αύξηση 4,5%), ενώ ο αριθμός των γονιδίων αυξήθηκε σε 19.969 (αύξηση 0,4%).