Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως την ερχόμενη Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των ατόμων 65-69 ετών.

Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός που αφορά τις αδιάθετες δόσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η καθολική εφαρμογή του μέτρου για τις αδιάθετες δόσεις αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα και να μπουν σε λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχει κάποια δόση διαθέσιμη, η πλατφόρμα θα επιλέγει τον επόμενο στην λίστα αναμονής στον οποία θα πηγαίνει μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να μεταβεί ώστε να εμβολιαστεί.

Με αυτή τη διαδικασία, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προκαθορισμένο.

Επίσης, από την 1η Απριλίου ενεργοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα.

Η πορεία του προγράμματος εμβολιασμών

Τα στοιχεία από την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, όπου παρουσιάζονται τα δεδομένα των εμβολιασμών.

Το σύνολο των εμβολιασμών είναι 1.609.774 με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι 10,1%.

Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα (κυλ. 7ημερο) είναι 224.018.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού φθάνουν τα 1.993.733, ενώ το ποσοστό επιτυχημένων ραντεβού είναι 97%. Τον μήνα αυτό υιοθετήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έναρξη υλοποίησης της Ελληνικής πρότασης για την διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσω έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των νέων MEGA εμβολιαστικών κέντρων σε Περιστέρι και Ελληνικό (εκκίνηση λειτουργίας: 1η Απριλίου).

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου- ομάδα Α, καθώς και για 70-74. Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τους μαθητές 16 ετών και άνω και το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας με βάση τα στοιχεία της 25ης Μαρτίου 2021 τα νέα κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 250,3 γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε.. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 733, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 23η θέση στη Ε.Ε..