Ασθενείς που έχουν παλέψει με την Covid-19 αναφέρουν πως έχουν βιώσει περίεργα και επίμονα νευρολογικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από επεισόδια μανίας μέχρι και άλλες σοβαρές διαταραχές.

Ο 40χρονος καθηγητής Patrick Thornton από το Χιούστον του Τέξας που έχει περάσει τη ζωή του μέσα στην τάξη βρέθηκε να πάσχει από τραυλισμό για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ο εκπαιδευτικός νόσησε ήπια από κορονοϊό τον Αύγουστο, ο δρόμος της ανάρρωσης ήταν ωστόσο μακρύς, καθώς απέμεινε με πρόβλημα τραυλισμού, όπως δήλωσε στο Scientific American.

Η επιστήμη γνωρίζει ότι ο κορονοϊός επιτίθεται στον εγκέφαλο και οι έρευνες ισχυρίζονται πως αφήνει μακροχρόνια νευρολογικά συμπτώματα, μεταξύ αυτών ψύχωση, προβλήματα μνήμης που μοιάζουν με άνοια και «αλλοιωμένη νοητική κατάσταση», όπως βρήκε μελέτη σε 153 ασθενείς κορονοϊού στην Αγγλία.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτές τις σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καταλάβουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους επιδρά ο κορονοϊός στον εγκέφαλο.

Τραυλισμό εμφάνισε και η Amanda Wood από την Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, η οποία θα πάρει μέρος στη μελέτη του Johns Hopkins University για τις νευρολογικές διαταραχές της Covid-19.

Οι επιστήμονες υποθέτουν για την ώρα πως ό,τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα εδράζεται ίσως στην αλληλεπίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος με τον εγκέφαλο, παρά με τον ίδιο τον ιό.