Οι εποχικές ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο αυτή την περίοδο. Άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας αλλά και πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, έρχονται αντιμέτωποι με τις εποχικές ιώσεις. Πυρετός, συνάχι, βήχας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους αλλά με λίγη προσοχή, όπως εξηγεί στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, όλα θα ξεπεραστούν. Αρκεί να ακολουθηθούν οι συμβουλές του.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Δηλαδή εκεί που υπάρχουν άτομα που μπορεί να είναι κρυωμένα, που έχουν συμπτώματα, να μην πηγαίνουμε. Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, τα καφενεία, τους κινηματογράφους και γενικότερα τους χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουμε» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Και προσθέτει: «Πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και παίρνουν φάρμακα. Αυτοί που έχουν μια ευαισθησία γιατί αν κολλήσουν θα νοσήσουν σοβαρότερα».

Εκτός αυτού ο κ. Γουργουλιάννης επισημαίνει: «Καλό θα ήταν να μην ερεθίζει κανείς τους βρόγχους και τα πνευμόνια του, π.χ. οι καπνιστές παθαίνουν πιο συχνά τέτοιες ιώσεις το χρόνο και τις περνάνε βαρύτερα. Αν μπορεί, να κάνει μία αρχή να κόψει το κάπνισμα. Και το άλλο που είναι εξίσου σημαντικό, είναι να κάνει μια αρχή να τροποποιήσει τη διατροφή του και να τρώει τροφές που είναι πλούσιες σε αμυντικά, σε αντιοξειδωτικά. Δηλαδή πορτοκάλια, ψάρια, πράσινα λαχανικά».

Στο μεταξύ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους θα απαλλαγούμε από τις εποχικές ιώσεις.

«Εάν έχουμε κολλήσει, πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά και πολλά ζεστά. Πρέπει να ξεκουραζόμαστε και να παίρνουμε αντιπυρετικά μόνο στην περίπτωση που ο πυρετός ξεπεράσει τους 38,5 βαθμούς για τρεις μέρες. Κι αν έχουμε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, τότε μόνο να ειδοποιήσουμε τον γιατρό».