Μπορεί το τσάι να είναι το μαγικό ελιξήριο που μας προστατεύει και μας ενισχύει; Ναι απαντούν με μια φωνή δεκάδες ειδικοί που έβαλαν στο μικροσκόπιο αυτό το αφέψημα που πίνεται τα τελευταία 5.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική κιόλας περίοδο.

Το τσάι παγωμένο ή ζεστό είναι το 2ο σε κατανάλωση υγρό στον κόσμο, με την πρώτη θέση να κατέχει το νερό.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα οφέλη που χαρίζει το τσάι στην υγεία μας σύμφωνα με 12 πρόσφατες μελέτες.

Τσάι και απώλεια βάρους

Η κατανάλωση τσαγιού προωθεί την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Βασικό ρόλο παίζουν σε αυτό οι πολυφαινόλες – φυσικές ενώσεις στο τσάι – που σε συνδυασμό με την καφεΐνη αυξάνουν την κατανάλωση ενέργεια και την καύση του λίπους. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι έχασαν κατά μέσο όρο 2,9 κιλά σε 12 εβδομάδες διατηρώντας την φυσιολογική διατροφή τους. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι καταναλώνουν τσάι έχουν χαμηλότερη μάζα σώματος, λιγότερο σωματικό λίπος και καλύτερη αναλογία μέσης – ισχίων.

Τσάι και μείωση κινδύνου καρκίνου και καρδιαγγειακών

Ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, του γαστρεντερικού σωλήνα, του πνεύμονα, του μαστού και του δέρματος.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Dr Claudio Ferri στην Ιταλία έδειξε ότι το μαύρο τσάι συνδέεται με χαμηλή πίεση στο αίμα σε ασθενείς με υπέρταση και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι λιπαρές τροφές στην αρτηριακή πίεση.

Τσάι και οστά

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού βελτιώνουν επίσης την ποιότητα και την αντοχή των οστών ιδιαίτερα στα άτομα που υποφέρουν από οστεοπόρωση.

Σε μια μελέτη μάλιστα η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με μείωση κινδύνου για κατάγματα ισχίων κατά 30% σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και πάνω.
Τσάι και εγρήγορση

Τσάι το μαγικό ελιξηριοΤο τσάι ενισχύει την καλή διάθεση, βελτιώνει την προσοχή και την εγρήγορση και οδηγεί τα άτομα σε καλύτερες αποδόσεις.

Κρύο ή ζεστό το τσάι θα σας χαρίσει τα μαγικά ευεργετικά του. Η εποχή πάντως είναι κατάλληλη για κούπες αχνιστού τσαγιού.

Πηγή: healthpress.gr